GOOGLE JE UPRAVO OPTUŽIO MICROSOFT ZA NAJVEĆI TECH ZLOČIN, I "RAT" MOŽE DA POČNE: "Ne možete da zaštitite klijente od napada"
Foto: Shutterstock

Sudar giganata

GOOGLE JE UPRAVO OPTUŽIO MICROSOFT ZA NAJVEĆI TECH ZLOČIN, I "RAT" MOŽE DA POČNE: "Ne možete da zaštitite klijente od napada"

Tech -

Google kritikuje Microsoftove sajber neuspehe i tvrdi da Microsoft možda neće moći da spreči buduće napade.

Google je objavio preispitivanje nedavnih bezbednosnih pitanja Microsofta, zaključivši da je Microsoft "nesposoban da zadrži svoje sisteme i samim tim podaci njihovih kupaca nisu bezbedni."

Google Chrome, Bezbednost
foto: Shutterstock

U svom izveštaju, Google proziva Microsoft zato što prošle godine nije tačno opisao javnosti kada su se hakeri koje podržava Kina infiltrirali u sisteme Microsoft Exchange-a, omogućavajući im pristup bilo kom Exchange nalogu. Google citira nalaze federalnog odbora za pregled sajber bezbednosti da klijenti Microsofta nisu imali dovoljno informacija da utvrde da li su u tom trenutku bili u opasnosti, a Microsoft je doneo „odluku da ne ispravlja“ izjave o kršenju koje je odbor smatrao „netačnim“.

Google tvrdi da je odbor odredio da Microsoft još uvek ne zna kako su napadači dobili ključ svojih sistema razmene, "jasan obrazac dokaza" navodi da se Microsoft možda neće moći zaštititi ili zaštititi kupce od budućih sajber napada.

Microsoft, Google
foto: Shutterstock

"Verujemo da je Google Workspace sigurnija alternativa, sa dokazanim evidencijom inženjerinške izvrsnosti, uz duboka ulaganja u vrhunsku odbranu i transparentnu kulturu koja tretira obezbeđenje naših kupaca kao duboku odgovornost", tvrdi u izveštaju Google.

Google nudi korporativne i vladine popuste za prelazak sa Microsoftovih usluga u Google Workspace Enterprise Plus. Takođe pogodnost je i za one koji produže ugovor kojim mogu dobiti 18 meseci besplatno ako potpišu trogodišnji ugovor.

Google
foto: Shutterstock

Nažalost, Microsoft je imao više sajber slučajeva koji im ne idu na ruku. U martu je Microsoft rekao da su ruski hakeri uspeli da pristupe izvornom kodu. Microsoftovo više rukovodstvo videlo je da su njihovi računi e-pošte ugroženi.

Cyber-kompanija treće strane je ove godine prijavila da je Microsoft napustio izložen Azure Cloud Server jer kompanija nije imala zaštitu lozinkom. Istraživači su mogli da pristupe Microsoft serveru, koji je sadržao datoteke sa lozinkama i druge podatke. Microsoft je tvrdio da je server samo dostupan kroz "interne mreže".

Microsoft
foto: Shutterstock

Microsoft je naravno odogovorio na izveštaj Google-a.

"Microsoftu je sigurnost glavni prioritet. Naša sigurna buduća inicijativa okuplja svaki deo Microsofta da bi se poboljšala zaštita od sajber napada na našim platformama i proizvodima. Kompanija učestvuje u "razmeni obaveštajnih podataka o pretnjama sa sigurnosnom zajednicom o sofisticiranim akterima sajber kriminala", tvrde iz kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja