DA LI BI TREBALO DA KUPITE PRATIOCE NA INSTAGRAMU: Nekoliko razloga zašto bi to moglo da bude loša ideja
Foto: Shutterstock

istraživanje

DA LI BI TREBALO DA KUPITE PRATIOCE NA INSTAGRAMU: Nekoliko razloga zašto bi to moglo da bude loša ideja

Tech -

Kupovina pratilaca na Instagramu može izgledati kao brz način za povećanje broja pratilaca, ali ovaj potez nosi značajne rizike.

Takav postupak može ozbiljno narušiti vašu reputaciju na platformi i dovesti do zabrane naloga. Ukoliko razmišljate o kupovini pratilaca, evo zašto bi to moglo da bude loša ideja.

Instagram
foto: Shutterstock
  • Vaš engagement rate će pasti

Engagement rate je ključni pokazatelj koji meri koliko su vaši pratioci aktivni u interakciji sa vašim sadržajem, bilo da se radi o pričama, objavama ili reelovima. Kupovinom pratilaca, koji su najčešće botovi ili neaktivni nalozi, nećete dobiti stvarnu interakciju. Bez obzira na veći broj pratilaca, nedostatak prave interakcije će dovesti do pada vašeg engagement rate-a, što može obeshrabriti vaše lojalne pratioce.

  • Plaćate za botove i neaktivne korisnike

Pratioci koje kupujete nisu pravi korisnici Instagrama. Oni su ili automatski generisani botovi ili neaktivni nalozi koji više ne koriste platformu. Ovo znači da neće doprineti stvarnoj popularnosti vašeg profila. Mnogi sajtovi obećavaju prave pratioce koji će se angažovati sa vašim sadržajem, ali takve tvrdnje su često lažne.

Društvene Mreže, Deca
foto: Shutterstock
  • Vaš nalog može biti zabranjen ili ograničen

Kupovina pratilaca je u suprotnosti sa pravilima zajednice na Instagramu. Instagramov algoritam može detektovati nagli porast broja pratilaca, što može dovesti do restrikcija ili čak trajnog brisanja vašeg naloga. Da biste izbegli ove probleme, najbolje je da se držite organskih metoda rasta.

  • Lažni pratioci neće ostati dugo

Instagram se aktivno bori protiv lažnih interakcija, redovno uklanjajući lažne naloge. Ako imate veliki broj lažnih pratilaca, njihovo uklanjanje će smanjiti vaš broj pratilaca, što može narušiti poverenje pravih pratilaca.

  • Rast vašeg naloga će usporiti

Instagram preferira naloge sa visokim engagement rate-om. Pad stope interakcije signalizira algoritmu da vaš sadržaj nije kvalitetan, što smanjuje organski domet vaših objava.

društvene mreže
foto: Shutterstock
  • Vaš nalog može biti ugrožen

Sajtovi koji nude kupovinu pratilaca mogu tražiti da povežete svoj Instagram nalog sa njihovom platformom, čime im dajete pristup vašim privatnim podacima. Ovo predstavlja veliki sigurnosni rizik jer može dovesti do hakovanja vašeg naloga.

  • Moderacija naloga postaje izazov

Automatizovani botovi koji dolaze sa kupljenim pratiocima često ostavljaju nerelevantne komentare ili spam. Biće vam potrebno mnogo vremena da redovno uklanjate ove komentare i održavate čistoću vašeg naloga.

  • Mogli biste dobiti manje ponuda za saradnju

Poslovni subjekti danas pažljivo biraju influensere na osnovu engagement rate-a, a ne samo broja pratilaca. Pad stope interakcije može dovesti do toga da kompanije izaberu druge naloge sa manjim brojem pratilaca, ali boljim organskim angažmanom.

Ugovor, Saradnja, Biznis
foto: Shutterstock
  • Vaša reputacija može biti narušena

Brzo povećanje broja pratilaca može izazvati sumnju kod vaših pratilaca, poslovnih partnera i konkurencije. Oni mogu iskoristiti situaciju da vas diskredituju ili prijave vaš nalog, što može dovesti do zabrane.

S obzirom na sve rizike povezane sa kupovinom Instagram pratilaca, najbolje je izbegavati ovu opciju. Umesto toga, dosledno delite vredan sadržaj, angažujte se sa svojim pratiocima, optimizujte svoj profil, koristite relevantne hashtagove i pišite zanimljive opise kako biste podstakli organski rast na platformi. Samo organski stečeni pratioci će ostati verni, angažovati se sa vašim sadržajem i doprineti rastu vašeg naloga.

Izvor: Telegraf/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track