NIŠTA NE TRAJE VEČNO, INTERNET NESTAJE KAO DODO: Četvrtina web stranica od 2013. do sad ne postoji - alarmantno istraživanje
Foto: Shutterstock

istraživanje

NIŠTA NE TRAJE VEČNO, INTERNET NESTAJE KAO DODO: Četvrtina web stranica od 2013. do sad ne postoji - alarmantno istraživanje

Tech -

Internet nestaje, tvrdi jedno istraživanje koje iznosi zabrinjavajuću činjenicu, da čak 40% aktivnih internet stranica iz 2013. godine, nakon perioda od jedne decenije, više ne postoji

Internet nestaje, sugeriše najnovija studija, jer je ogroman broj web stranica i „onlajn“ sadržaja, nepovratno izgubljen. Internet se često i neopravdano smatra mestom gde jednom postavljen sadržaj, traje zauvek. Ali, prema novom istraživanju, veliki delovi toga se nepovratno gube u procesu premeštanja ili brisanja web stranica.

internet
foto: Shutterstock

Da bi potkrepili ovu tvrdnju navodi se jedan alarmantan primer po kome od svih web stranica koje su postojale 2013. godine, čak 38 % je u ovom trenutku bespovratno izgubilo kompletan njihov sadržaj. Najgore je to što se ne radi samo o starijim stranicama, već i one novijeg datuma nepovratno nestaju. Čak 8 % web stranica koje su postojale 2023. više nije dostupno.

INTERNET SADRŽAJ NESTAJE I TO NA AKTIVNIM WEB LOKACIJAMA

Sve to se dešava na inače funkcionalnim web lokacijama, pokazala je studija koju je sproveo Pew Research Center, i to u procesu premeštanja i brisanja stranica, a ne nestanka čitave web prezentacije ili web sajta.

Internet
foto: Shutterstock

Efekat znači da ogromne količine vesti i važnog referentnog sadržaja nestaju. Oko 23 odsto stranica sa vestima sadrži najmanje jedan neispravan link, a čak 21 odsto vladinih web-sajtova pati od istih problema. Zanimljiva je i činjenica da 54 % stranica na Wikipediji uključuje link u svojim referencama, na stranice koje više ne postoje.

Isti efekat se dešava i na društvenim mrežama. Petina twitova nestaje sa sajta u roku od nekoliko meseci od objavljivanja.

aplikacije, Smart Telefon, Društvene Mreže
foto: Shutterstock

Studija je završena prikupljanjem nasumičnih uzoraka od skoro milion internet stranica, preuzetih sa Common Crawl, servisa koji arhivira delove interneta. Istraživači su zatim pogledali da li su te stranice nastavile da postoje između 2013. i 2023. godine.

Utvrđeno je da 25 odsto svih stranica prikupljenih između 2013. i 2023. više nije dostupno. Od toga, 16 odsto stranica dolazi sa web sajta koji i dalje postoji, dok se 9 odsto nalazi na web lokacijama koje više uopšte ne postoje.

Izvor: Benchmark/Independent/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track