DA LI SU PREVARANTI SPOSOBNI DA POBEDE AI?Mastercard uveo novu tehologiju za otkrivanje prevara, i poboljšanja su do 300 odsto
Foto: Shutterstock

NOVITET

DA LI SU PREVARANTI SPOSOBNI DA POBEDE AI?Mastercard uveo novu tehologiju za otkrivanje prevara, i poboljšanja su do 300 odsto

Tech -

Mastercard je najavio da će primenjivati generativnu AI tehnologiju kako bi poboljšao otkrivanje prevara.

Kompanija je rekla da veštačka inteligencija omogućava da se udvostruči brzina kojom je moguće otkriti potencijalno kompromitovane kartice, što će omogućiti bankama da ih blokiraju mnogo brže nego što je to ranije bilo moguće.

Mastercard
foto: Shutterstock

Nova tehnologija, koju je razvio Mastercard, može da skenira podatke o transakcijama na milijardama kartica i u milionima trgovina „brže nego što se ranije moglo zamisliti“. Takođe, ona bolje predviđa pune detalje o karticama na svojoj mreži, upozoravajući Mastercard na nove, složene obrasce prevara.

Kompanija je dodala da generativna prediktivna tehnologija zasnovana na AI smanjuje lažne pozitivne rezultate tokom otkrivanja lažnih transakcija na potencijalno kompromitovanim karticama do 200%.

Pored toga, povećava brzinu identifikacije trgovaca koji su u opasnosti ili su već kompromitovani od prevaranta za 300%.

Mastercard
foto: Shutterstock

Ovo rešenje ima za cilj da se uhvati u koštac sa sve češćom praksom prevaranta koji kradu brojeve platnih kartica i prodaju ove informacije drugim kriminalcima postavljanjem dela 16-cifrenih brojeva na ilegalne veb sajtove. Ovim informacijama se može pristupiti putem različitih tehnika, uključujući malvere, skimming kartica i kršenje podataka.

Mastercard je i ranije koristio nove tehnologije za poboljšanje bezbednosti. 2018. kompanija je najavila implementaciju biometrije za autentifikaciju plaćanja karticama, a 2021. je predstavila kvantno otporne standarde dizajnirane da poboljšaju sigurnost i privatnost beskontaktnog plaćanja.

Izvor: Informacija/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track