META I GOOGLE ŽELE DA "POTPLATE" HOLLYWOOD: Nude desetine miliona u nadi da će se povinovati njihovim idejama
Foto: AP/Arthur Mola

Skandal oko AI trese poznate

META I GOOGLE ŽELE DA "POTPLATE" HOLLYWOOD: Nude desetine miliona u nadi da će se povinovati njihovim idejama

Tech -

Kompanije su navodno ponudile „desetine miliona dolara“ Hollywood-u.

Meta i Google nude holivudskim studijima milione dolara u nadi da će sklopiti ugovore o licenciranju koji bi mogli poboljšati njihove modele za video generisane veštačke inteligencije.

Kompanije su navodno ponudile „desetine miliona dolara“, iako je nejasno šta će proizaći iz pregovora.

Mark Zakerberg, Meta
foto: Shutterstock

Prema izveštajima, Netflix i Disney„nisu voljni da licenciraju svoj sadržaj“, ali su „izrazili interesovanje za druge vrste saradnje“. Warner Brothers Discovery je navodno naznačio „spremnost da licencira neke od svojih programa“.

Čini se da se kompanije nadaju da će takvi dogovori pomoći u unapređenju njihovih alata za generisanje video zapisa. Google je nedavno pokazao model za pretvaranje teksta u video, nazvan Veo, i privukao Donalda Glovera da promoviše svoje mogućnosti. Meta takođe istražuje video generisan AI tehnologijama.

Google
foto: Shutterstock

Došlo je do trke u naoružavanju među kompanijama sa veštačkom inteligencijom da se sklapaju ugovori o licenciranju sa medijskim kompanijama. OpenAI i NewsCorp su ranije ove nedelje objavili višegodišnji ugovor o donošenju sadržaja vesti u ChatGPT. Meta takođe razmatra plaćanje izdavačima za pristup „vestima, fotografijama i video sadržajima“ kako bi obučili svoje AI modele.

Ali, kako mediji ističu, holivudski studiji mogu imati određene rezerve prema takvim poslovima. Iako alati za uređivanje veštačke inteligencije mogu biti privlačni, u industriji zabave je rasprostranjena zabrinutost o tome kako kompanije sa veštačkom inteligencijom mogu da koriste svoj kreativni rad.

Skarlet Johanson
foto: Shutterstock

Tenzija je došla do izražaja ove nedelje kada je Scarlett Johansson optužila OpenAI da je kopirala njen glas za svog „Sky“ asistenta u ChatGPT-u nakon što je sama odbila da postane partner sa kompanijom.

OpenAI je demantovao tvrdnje da je pokušao da oponaša njen glas, iako kompanija tek treba da objasni jedan neobičan tvit Sama Altmana.

Ono što se zapravo dogodilo, naravno, bilo je mnogo gore. Obzirom da je ona odbila kada ju je Sem Altman zamolio da pozajmi svoj glas ChatGPT-u još u septembru u toku SAG-a štrajka.

OpenAI je angažovao glasovnu glumicu za koju je kompanija rekla da nije nameravala da bude imitator glasa. Ali svi su odmah ipak primetili da ih „Sky” glas koji je završio na ChatGPT podseća na Scarlett Johansson.

štrajk
foto: Shutterstock

Sem Altman, u jednom od najvećih sopstvenih poteza u eri generativne veštačke inteligencije, tvitovao „She“ tokom demonstracije proizvoda, navodno navodeći da glas nije imao za cilj da oponaša Johansonov.

- Iz poštovanja prema gospođi Johanson, pauzirali smo korišćenje Sky glasa u našim proizvodima i žao nam je što nismo bolje komunicirali, rekao je Altman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track