FUNKCIJA WINDOWSA KOJA JE NAPRAVILA POBUNU NA MREŽAMA! Musk je već ocrnio komentarom, korisnici besni: Prelazimo na Linux!
Foto: Shutterstock

privatnost opet na meti

FUNKCIJA WINDOWSA KOJA JE NAPRAVILA POBUNU NA MREŽAMA! Musk je već ocrnio komentarom, korisnici besni: Prelazimo na Linux!

Tech -

Nova funkcija operativnog sistema Windows 11 omogućava aplikacijama da „putuju u prošlost“, a Microsoft kaže da je vaša privatnost bezbedna sa NPU-om, dok se Elon Musk nikako ne slaže sa tim.

Pošto je pokrio više Microsoft događaja u prošlosti, kompanija je predstavila svoju novu liniju Surface hardvera koji pokreće Qualcomm najsavremenija Snapdragon X serija SoC-a i garantuju da je daleko najbolji do sada.

Snapdragon
foto: Shutterstock

Što se tiče Windowsa, Microsoft u junu donosi mnoštvo AI funkcija sledeće generacije u Windows 11, uključujući Recall funkciju, titlove uživo, efekte Windows Studio i još mnogo toga. Međutim, neće svi imati pristup ovim sofisticiranim funkcijama. To je zato što će im biti potreban uređaj sa neuralnom procesorskom jedinicom (NPU) koja može da proizvede do 40 TOPS snage. U suštini, trebaće vam računar Copilot+ da biste im pristupili.

DA LI JE RECALL FUNKCIJA U WINDOWS 11 KAKO KAŽU STVARNO DIJABOLIČNA?

Još ne postoji tačan datum kada Microsoft planira da isporuči ove nove funkcije na 'tradicionalnim' Windows računarima u svetlu nove ere Windows računara sa AI. Posebno svima zapada za oko Recall funkcija i možda je to i najzanimljivija funkcija koja se isporučuje u Windows 11.

- To je alatka koja radi u pozadini i može da napravi snimke svega što vidite i radite na svom računaru, omogućavajući mogućnost pretraživanja bilo čega što ste ikada radili na računaru pomoću prirodnog jezika, rekao je senior editor Zac Bowden.

Zac Bowden
foto: Printscreen Instagram

Bowdenov izveštaj takođe sadrži detalje da će Recall funkcija sadržati vremenske linije koja se nalazi na vrhu vašeg ekrana koja vam omogućava da se pomerate unazad na osnovu vašeg unosa pretrage. Funkcija to može postići jer ima pristup vašem ekranu koji se proteže kroz aplikacije, web stranice, slike i još mnogo toga.

Funkcija trake za pomeranje Microsoft Photos-a koja vam omogućava da za nekoliko sekundi pregledate fotografije snimljene pre mnogo godina, ali jedina razlika je u tome što Recall ima veći razmak za više od samo fotografija.

Microsoft
foto: Shutterstock

Takođe dodaju da znaju šta ovo znači za privatnost i bezbednost korisnika, dodajući da je Microsoft kategorički već izjavio da je ova funkcija 100% fokusirana na privatnost. Jednostavno rečeno, kompanija neće koristiti nijedan od podataka kojima Recall pristupa za obuku svojih modela.

Razlog tome je zato što se Recall pokreće NPU na uređaju, što vas figurativno rečeno postavlja na sedište vozača sa apsolutnom kontrolom nad načinom na koji se rukuje vašim podacima. Takođe možete da ograničite funkciju tako što će hvatati snimke ekrana sa određenih aplikacija ili web lokacija (koje se čuvaju lokalno na vašem računaru). Korisnici takođe mogu da izaberu koliko dugo žele da čuvaju snimke ekrana i koliko prostora je posvećeno ovoj funkciji. Na kraju, možete isključiti funkciju ako ne smatrate da je korisna.

Kompjuter, Video, rad na računaru
foto: Shutterstock

Najavljena Microsoft Recall funkcija je zgodna, ali to je i funkcija koja bi potencijalno mogla da promeni način na koji komuniciramo sa Windows računarima zauvek, štedeći vreme i resurse dok istovremeno promoviše efikasnost i efektivnost. To je ionako jedna od prednosti pristupa AI.

Međutim, prateći odgovore, komentare i reakcije korisnika na novu funkciju, trenutno je sve nekako u sredini. Niko ne 'igra' bezbedno, niti istražuju divlju stranu stvari gde funkcija koju pokreće veštačka inteligencija i špijunira sve što radite na računaru.

PRIVATNOST I BEZBEDNOST KORISNIKA NIKAD NIJE ZAGARANTOVANA AKO NAS JE PROŠLOST NEČEMU NAUČILA

U intervjuu sa Džoanom Stern iz The Wall Street Journala, izvršni direktor Microsofta Satja Nadela je istakao:

- Jedan od snova koje smo oduvek imali je kako da uvedemo memoriju. Zar ne? Fotografska memorija u ono što radite na svom računaru? I sada je imamo. Tako da se zove Recall. To nije pretraga po ključnim rečima, zar ne, to je semantička pretraga po celoj vašoj istoriji i ne radi se o bilo kom dokumentu u suštini, istakao je Nadela.

Satja Nadela, Majkrosoft
foto: Claudio Furlan / LaPresse / Profimedia

Microsoftovo obećanje 100% usredsređeno na privatnost za Recall funkciju se naizgled uzima sa malo soli. Milijarder Elon Musk je otvoreno izrazio svoje rezerve u vezi sa filmom, dok ga je uporedio sa epizodom Crnog ogledala. On je direktno naznačio da će isključiti podrazumevanu omogućenu funkciju kada bude isporučena.

Muskova razmišljanje se glasno prenosi na platformama društvenih medija, a korisnik u Reddit-ovom r/Windows 11 subredditu ukazuje da je možda vreme da se pređe na Linux sa Windows-a nakon 20 godina strastvenog korisnika Windows-a.

Elon Musk, elon musk
foto: Shutterstock

„Ovo je smešno. Šta za ime sveta rukovodioci Microsofta misle sa ovim ekstremnim špijunskim softverom?

Zamislite samo: do 2025. jedine PC osobe koje će moći da kupe su ove Copliot+ gluposti. Većina ljudi neće znati za to niti će promeniti svoja podešavanja. A bezbednosni rizik i površina napada ove stvari su LUDI. I neće cenzurisati osetljive informacije? Ovo je vlažni san hakera, organa za sprovođenje zakona, opresivne vlade.

Ovo je jeb*no nečuveno!

Razmišljao sam o prelasku na Linux, ali sada želim da pređem što je pre moguće."

Naravno postoje i pozitivni komentari u vezi nove funkcije:

"Microsoft Recall funkcija je prilično impresivna i jedva čekam da je isprobam. To će poboljšati i način na koji komuniciram sa svojim računarom - jednostavan način da se „setim“ gde sam video da je Microsoft najavio da se WinUI 3 pridruži WPF-u kao preporučenoj izvornoj UI platformi za Windows na mojoj širokoj listi dokumenata o embargu za Microsoft Build 2024" - napisao je jedan od korisnika Redita.

Ali zabrinutost za privatnost i bezbednost je validna, nadamo se da će NPU na uređaju imati definitivan odgovor.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track