KAKO DA ZNATE DA VAM TELEFON PRISLUŠKUJU? Eksperti otkrili 7 ključnih znakova zbog kojih bi trebalo da se zapitate
Foto: Shutterstock

privatnost

KAKO DA ZNATE DA VAM TELEFON PRISLUŠKUJU? Eksperti otkrili 7 ključnih znakova zbog kojih bi trebalo da se zapitate

Tech -

Zastrašujuća je pomisao da vam neko špijunira mobilni telefon.

Telefoni spadaju u najličnije uređaje. Velika količina privatnih informacija koje sadrže može biti dragocena za hakere ili one koji imaju interes da vas prate.

hakeri, hakerski napad
foto: Shutterstock

Iz tog razloga, ključno je prepoznati znake koji ukazuju na to da vam neko možda špijunira telefon. Kako objašnjava Riders Dajdžest, ta pojava je mnogo učestalija nego što mislite.

KAKO PREPOZNATI

Telefon se pregreva. Ako ste primetili da vam se telefon pregreva u poslednje vreme, to može biti znak da je hakovan. Špijunski softver sve vreme radi u pozadini što otežava rad telefona i izaziva njegovo pregrevanje.

Mobilni Telefon, Punjač, Energija, Baterija
foto: Shutterstock

Baterija se brzo prazni. Obratite pažnju na ponašanje. Ako se troši brže od uobičajenog, to može biti posledica neprekidne razmene podataka između telefona i hakerskih servera, što troši veliku količinu energije, objašnjava Riders Dajdžest.

Vaša potrošnja mobilnih podataka (4G) je neobjašnjivo veća. Prisluškivani telefon koristi mnogo podataka jer neprekidno šalje informacije na računar hakera.

korišćenje mobilnog u krevetu, mobilni tlefon, buđenje uz telefon, buđenje
foto: Shutterstock

Telefon se neočekivano restartuje. Zlonamerni softver na vašem telefonu može ometati normalno funkcionisanje, a česta posledica je nasumično restartovanje uređaja.

Treba mu mnogo vremena da se isključi. Kada isključujete telefon, on mora da zatvori sve aplikacije koje rade u pozadini. Ako čitav proces duže nego obično, to može biti znak da je špijunski softver instaliran na vašem telefonu.

Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Telefon je rutovan. Rutovanje ili „Džejlbrejking“ je proces uklanjanja ograničenja proizvođača kako bi se dobio pristup delovima mobilnog sistema koji su inače zaštićeni. To je praksa koju hakeri najčešće koriste za instaliranje špijunskog softvera. Ako iznenada vidite novu aplikaciju pod nazivom Cydia na svom telefonu, to je znak da je vaš telefon hakovan.

Čujete neobične zvukove. Noviji softver za praćenje je uglavnom potpuno tih, ali starije verzije mogu proizvesti eho, statične zvukove ili zvukove kliktanja tokom poziva.

Izvor: Nova/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track