APPLE SPREMA MOĆNIJU SIRI! Glasom ćemo kontrolisati kameru, slati mejlove - ovo su sve funkcije koje donosi nova nadogradnja!
Foto: Shutterstock

postepen UPDATE iOS sistema

APPLE SPREMA MOĆNIJU SIRI! Glasom ćemo kontrolisati kameru, slati mejlove - ovo su sve funkcije koje donosi nova nadogradnja!

Tech -

Na WWDC 2024, Apple otkriva unapređenja za Siri, uključujući bolju interpretaciju glasovnih komandi i nove funkcije za aplikacije poput kamere, Mail-a, fotografija, Safari pretraživača i Voice Memos-a.

Worldwide Developers Conference (WWDC) 2024. očekuje se da će Apple najaviti značajna unapređenja svog digitalnog asistenta Siri, prema najnovijim informacijama koje su se pojavile na Apple Insider-u. Izvori bliski Apple-ovoj AI inicijativi otkrili su gotovo sve što će Siri moći da uradi u više od desetak iPhone aplikacija.

Apple
foto: Shutterstock

Glavni cilj za Siri je da postane moćnija i bolja u razumevanju glasovnih komandi izraženih prirodnim jezikom. Apple je navodno obučavao Siri tako što su Apple tehničari davali namerno nejasne komande. Na primer, umesto da pitaju “Hej Siri, pokaži mi slike moje mačke,” testirali su sa nejasnijim komandama poput “Želim da napravim blog” ili “Osećam se nostalgično sada.” Ovo su komande koje nisu specifične za jednu radnju, već Siri prvo mora da interpretira i zatim odluči kako najbolje da odgovori na ono što korisnik želi ili treba.

Prednost ovoga je očigledna - treniranje Siri da bude bolja za korisnike koji ne znaju (ili ne žele da koriste) tačnu sintaksu potrebnu za izvršenje komande. Na primer, korisnik koji kaže “Hej Siri, želim kafu,” može ili ne mora uključiti pametnu mašinu za kafu, dok bi komanda “Hej Siri, uključi mašinu za kafu” verovatno radila. Prva je prirodna izjava, dok je druga direktna komanda. Apple želi da smanji ovu fiksnu sintaksu, čineći Siri mnogo lakšom za korišćenje.

Siri
foto: Shutterstock

NOVE FUNKCIJE SIRI

Kamera:

Siri će moći da kontroliše kameru putem glasovnih komandi. Moći ćete da uključite ili isključite snimanje videa, otvorite kameru u određenom modu (foto, portret, video itd.), pokrenete tajmer i prebacite se na prednju ili zadnju kameru. Teoretski, ovo bi vam omogućilo da postavite iPhone za grupnu fotografiju, odete i zatim koristite glasovne komande da daljinski snimite fotografiju.

Mail:

Aplikacija Mail doživljava potpuni redizajn. Moći će automatski da klasifikuje email koristeći mašinsko učenje, nešto sa čime su korisnici Gmail-a verovatno već upoznati. Pored toga, Siri će moći da obavlja detaljne funkcije putem glasovnih komandi. Ovo uključuje stvari poput sastavljanja email-a, slanja, zakazivanja, označavanja email-a kao neželjene pošte i postavljanja podsetnika za čitanje email-a kasnije. Takođe će moći da sumira email-ove i kreira “pametne odgovore,” funkciju koja je nesumnjivo slična Smart Reply na Androidu i Help Me Write u Gmail-u.

Siri
foto: Shutterstock

Fotografije:

Apple će verovatno uvesti mnogo funkcija za uređivanje fotografija zasnovanih na generativnoj AI. Korisnici Pixel telefona će verovatno prepoznati mnoge od ovih funkcija, jer su slične onima koje već možete raditi na Pixelima sa Magic Editor i Google Photos, kao što su pomeranje/uklanjanje objekta sa fotografije i popunjavanje praznina generativnom AI, pronalaženje specifičnih fotografija sa određenim osobama/životinjama i primena generativnih AI filtera.

Safari:

Apple-ov web pretraživač koristiće Siri za sumiranje web stranica, nešto što je Google već doneo na Android putem Gemini-ja. Safari će takođe moći da kreira nove grupe tabova ili otvori novi privatni tab putem glasovnih komandi.

Voice Memos:

Moći ćete potpuno bez ruku da koristite Siri za Voice Memos. Na primer, možete zamoliti Siri da kreira novu glasovnu belešku i zatim početi da govorite. Možete i zaustaviti snimanje, sačuvati ga sa specifičnim imenom i čak ga premestiti u određenu fasciklu – sve bez dodirivanja vašeg iPhone-a.

Siri
foto: Shutterstock

KADA ĆE OVE FUNKCIJE BITI DOSTUPNE?

Prema Apple insider-u Mark Gurmanu, neke od novih funkcija neće biti dostupne na WWDC-u. Apple će gotovo sigurno najaviti nekoliko njih, ali neće sve biti dostupne u 2024. Gurman smatra da će većina ovih funkcija biti dostupna tek 2025. putem softverskog ažuriranja.

Naravno, to ne znači da Apple neće objaviti barem nekoliko njih na ili oko WWDC-a. Međutim, verovatno je najbolje ne očekivati da iOS 18 dolazi sa svim pomenutim funkcijama, jer je mnogo verovatnije da će one biti postepeno uvedene tokom narednih meseci.

Izvor: Benchmark/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track