NOKIA OBAVILA PRVI POZIV SA 3D ZVUKOM NA SVETU: Ova tehnologija bi mogla da promeni naše razgovore telefonom zauvek
Foto: Shutterstock

napredak 5G tehnologije

NOKIA OBAVILA PRVI POZIV SA 3D ZVUKOM NA SVETU: Ova tehnologija bi mogla da promeni naše razgovore telefonom zauvek

Tech -

Ogromna većina postojećih pametnih telefona mogla bi da prenosi 3D zvuk tokom poziva kao deo predstojeće nadogradnje na 5G mreže.

Nokia je obavila prvi audio i video poziv koristeći 3D prostorni zvuk, saopštila je kompanija. Poziv je obavio CEO Pekka Lundmark i postavljen je preko mobilne mreže koristeći 3GPP Immersive Video and Audio Services (IVAS) codec, omogućavajući pozivaocima da čuju „prostorno zvuk u realnom vremenu“.

Nokia
foto: Shutterstock

IVAS codec je deo 5G Advanced-a, predstojeće nadogradnje 5G mreže koje bi mogle da ponude veće brzine, poboljšanu energetsku efikasnost, preciznije pozicioniranje zasnovano na ćeliji i još mnogo toga.

Trenutno su svi telefonski pozivi preko mobilne mreže monofoni, što znači da je zvuk komprimovan u jedan kanal. S druge strane, prostorni zvuk čini da primalac ima osećaj da zvuci dolaze iz različitih pravaca dok se isporučuju kroz više kanala.

5G
foto: Shutterstock

Neke aplikacije, kao što su Apple Music, Netflix i Disney Plus, nude prostorni zvuk za realističnije iskustvo slušanja - ali samo na podržanim uređajima za slušanje. IVAS codec bi mogao da omogući prostorni zvuk u „ogromnoj većini“ pametnih telefona sa najmanje dva mikrofona, kažu iz kompanije Nokia za Reuters.

„Ovo sada postaje standardizovano... tako da mrežni provajderi, proizvođači čipseta, proizvođači telefona mogu da počnu da ga implementiraju u svoje proizvode“, kaže predsednica Nokije Dženi Lukander.

Nokia je samo jedna od kompanija koje rade na tome da IVAS codec unesu u 5G Advanced. Ali, kako je istakao Rojters, verovatno nećemo videti impresivnije audio i video pozive na našim mobilnim mrežama još nekoliko godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track