VELIKI BRAT: Fejsbuk prati šta čitamo i kupujemo

VELIKI BRAT: Fejsbuk prati šta čitamo i kupujemo

Tech -
Trakeri na samom Fejsu povezani su sa opcijom Facebook Connect, odnosno s tasterom za Fejsbuk koja se nalazi na veoma velikom broju internet stranica pa se putem nje Fejsbuku šalje poseban "Javascript" kod koji omogućava praćenje

NJUJORK - Novinari "Biznis insajdera" (Business Insider) su, proveravajući na koji nas način nas "Fejsbuk" prati koristeći alat "Abine DNT+", saznali da "Fejsbuk" naše aktivnosti prati putem više od 200 tzv takera (tracker), pri čemu je "traker" svaki zahtev - među njima i "kuki" (cookie) putem kojeg Internet stranice zapisuju ili dele "onlajn" aktivnosti.

"Trakeri" na samom "Fejsbuku" povezani su s opcijom FC (Facebook Connect), odnosno s tasterom za Fejsbuk koja se nalazi na veoma velikom broju Internet stranica pa se putem nje "Fejsbuku" šalje poseban "Javascript" kod koji omogućava praćenje, a u nekim slučajevima ovaj kod može na računaru snimiti nove "kukije" koji će slati nove zahteve za drugim informacijama.

Novinari "Biznis insajdera" odlučili su, koristeći "Abine" softver, proveriti na koji način putem tih "trakera" mreža "Fejsbuk" beleži i prati naše podatke i "onlajn" aktivnosti. Pošto su očistili istoriju surfovanja i "cache web" preglednika, prvo su otvorili "Fejsbuk" pa im je odmah nakon logovanja program pokazao da najpoznatija društvena mreža ima 228 trakera putem kojih prati njihove "onlajn" aktivnosti.

U "Fejsbuku" su rekli da ne mogu da govore na šta se konkretno ti zahtevi koje šalju "trakeri" odnose, dok ne vide o kakvim se konkretnim zahtevima radi i na koji se način koriste.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track