PREOKRET! APPLE NADMAŠIO MICROSOFT NA TRŽIŠTU: Ovaj potez ih učinio najvrednijom kompanijom sveta
Foto: Shutterstock

WWDC 2024 napravio prodor za Giganta

PREOKRET! APPLE NADMAŠIO MICROSOFT NA TRŽIŠTU: Ovaj potez ih učinio najvrednijom kompanijom sveta

Tech -

Akcije kompanije Apple skočile nakon WWDC konferencije, postajući na taj naćin najvrednija kompanija na svetu sa tržišnom vrednošću od 3,49 triliona dolara, nadmašujući Microsoft.

Sa zatvaranjem tržišta danas i uz pomoć Wedbush-a, Apple je promenio dinamiku berze za samo mesec dana pobedivši Microsoft i postavši najvrednija tehnološka kompanija na svetu. Današnji rast cene akcija dolazi manje od mesec dana nakon što je NVIDIA nadmašila Microsoft i zauzela vrh tržišne vrednosti.

Microsoft
foto: Shutterstock

Međutim, profitna realizacija na Wall Street-u pred letnje praznike i sezone zarada značila je da je ovo bilo kratkog daha, te je trenutno NVIDIA ipak pala na treće mesto najvrednijih kompanija na svetu, odmah iza Microsoft-a.

Deonice Apple-a su danas imale buran dan na tržištu, jer su pale za 1,59% pola sata nakon otvaranja tržišta. Međutim, svež izveštaj iz Wedbush-a, jednog od najvećih optimista u vezi sa ovom firmom, izgleda da je uneo novu energiju u akcije, koje su porasle za 1,85% do zatvaranja berze, što je omogućilo najvećoj tehnološkoj kompaniji na svetu po prihodima da postane i najvrednija.

APPLE AKCIJE PORASLE SU ZA SKORO 2% TOKOM TRGOVANJA

U svom najnovijem komentaru o Apple-u, Dan Ives, stalni optimista Wedbush-a za Apple, pohvalio je AI inicijativu firme. Akcije Apple-a su bile u suprotnosti sa velikim potezima u sektoru tehnologije tokom većeg dela prve polovine 2024. godine, jer je firma ostala tiha u vezi sa svojim AI proizvodima. Međutim, nakon WWDC konferencije, tehnološki gigant iz Kupertina je uverio investitore da može proširiti i razvijati svoju AI platformu. Od početka WWDC-a, akcije su porasle za 18%, čime je Apple dostigao svoju najnoviju tržišnu vrednost od 3,49 triliona dolara, prema podacima dostupnim na Nasdaq berzi. Trenutna vrednost Microsoft-a je 3,46 triliona dolara.

akcije, trend
foto: Shutterstock

Wedbush veruje da Apple-ov ekosistem može biti kičma “AI revolucije za potrošače”, jer će mega AI igrači, poput kompanija Google i Meta, redizajnirati svoj AI softver kako bi mogao da radi sa Apple platformom. Jedna od najvećih najava Apple-a na WWDC-u bila je integracija OpenAI ChatGPT modela visokog nivoa GPT-4o u svoj softverski ekosistem. Druge AI funkcije uključuju omogućavanje korisnicima da koriste AI za razne zadatke, kao što su pisanje i generisanje slika.

Wedbush-ova analiza sugeriše da će Meta i Google, koji nude svoje AI proizvode Llama i Bard, između ostalih, biti željni da ih prilagode Apple-ovom softveru. Ogromna Apple baza korisnika od nekoliko milijardi iPhone vlasnika čini veliki deo njegove više trilionske vrednosti, jer Wall Street računa na lojalnu bazu korisnika koji redovno nadograđuju svoje pametne telefone.

Meta
foto: Shutterstock

Što se tiče brojeva, Wedbush veruje da Apple-ov odsek za servise i usluge može postići godišnji rast prihoda od 10 milijardi dolara. Usluge pokrivaju razne Apple softverske proizvode, kao što su ugovori o licenciranju softvera za rad na njegovoj platformi i aplikacija kao što su Apple Pay i AppleCare.

Ivesov optimizam proizlazi iz njegovog verovanja da će sledećih 12 meseci doneti procvat generativnih AI aplikacija koje rade na Apple platformi. Microsoft je takođe integrisao OpenAI u svoju Azure cloud computing platformu, koja korisnicima pruža mogućnost korišćenja Meta Llama AI modela, prenosi Wccftech.

Izvor: Benchamrk/Kurir/Darko Mulic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track