SAD proteruju kineske firme!

SAD proteruju kineske firme!

Tech -
Kongres upozorio američke kompanije da izbegavaju poslove s tehnološkim kompanijama „Huavej tehnolodžiz“ i „ZTE korporejšn“ zbog opasnosti po nacionalnu bezbednost

VAŠINGTON - Paranoja.Američke kompanije treba da izbegavaju poslove s dve vodeće kineske tehnološke firme - „Huavej tehnolodžiz“ i ZTE, jer one predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost SAD, upozorio je Komitet za obaveštajna pitanja Kongresa. Amerikanci, naime, sumnjaju da ih veliki svetski proizvođači telekomunikacionih uređaja špijuniraju.Izražavajući zabrinutost zbog kompjuterskih napada koji se dovode u vezu s Kinom, Kongres u izveštaju preporučuje da u računarima vlade SAD ne treba da budu komponente iz dve kineske kompanije. Prema oceni Kongresa, one predstavljaju rizik za bezbednost jer mogu poslužiti za špijunažu. Stoga se preporučuje da američki zakonodavci zabrane kupovinu od kineskih „Huavej tehnolodžiza“ i ZTE.- Kina ima sredstva, mogućnosti i motive da zlonamerno koristi te telekomunikacione kompanije. Istraga je zaključila da su rizici povezani s nabavljanjem opreme od „Huaveja“ i ZTE u SAD kritični za infrastrukturu i da bi mogli da ugroze bezbednosti - kaže se u izveštaju.Te preporuke su rezultat jednogodišnje istrage, uključujući i saslušanje u Kongresu prošlog meseca u kojem su svedočili visoki predstavnici dveju kineskih kompanija. Oni su negirali da njihove firme predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost SAD.

Pomoć Romniju u kampanjiIzveštaj Kongresa o kineskim kompanijama verovatno će poslužiti kao materijal u predsedničkoj kampanji republikanca Mita Romnija i aktuelnog predsednika Baraka Obame. Romni je posebno isticao da će biti stroži prema Kini zbog njenog manipulisanja domaćom valutom i navodnih krađa intelektualne svojine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track