Za osam minuta Gugl izgubio čak 24 milijarde dolara!

Gugl tone

Za osam minuta Gugl izgubio čak 24 milijarde dolara!

Tech -
Američki internet gigant u trećem kvartalu zabeležio pad profita od čak 20 odsto, što je dovelo do velikog sunovrata vrednosti kompanije na berzi

NJUJORK - Pad vrednosti.Deonice „Gugla“ drastično su potonule usled greške kompanije „Doneli & sinovi“, koja je bez dozvole i pre vremena predala njihove finansijske podatke Komisiji SAD za vrednosne papire.Naime, američki internet gigant „Gugl“ saopštio je da je u trećem kvartalu zabeležio pad profita od čak 20 odsto, što je dovelo do velikog sunovrata vrednosti kompanije. Akcije „Gugla“ na berzi pale su za svega osam minuta za 10,5 odsto - na 687,3 dolara, pa je kompanija izgubila neverovatnih 24 milijardi dolara tržišne vrednosti.Da nešto nije u redu postalo je jasno kada je u dostavljenom izveštaju stajalo „čeka se Larijeva izjava“, čime se mislilo da izvršni direktor i osnivač „Gugla“ Lari Pejdž treba da odobri finansijski izveštaj, a ne da da izjavu. U roku od nekoliko minuta na Tviteru se pojavio odgovor Pejdža, koji je napisao: „uf, naša privatnost je danas stvarno bila narušena“.Zarada „Gugla“ po akciji iznosila je 9,03 dolara, što je znatno ispod očekivanja na Volstritu da će firma zaraditi 10,65 dolara po akciji. U saopštenju se navodi da je neto profit u trećem tromesečju iznosio 2,18 milijardi dolara, u odnosu na 2,73 milijarde iz istog perioda lane. Prihodi su u tri meseca zaključno sa septembrom uvećani za 19 odsto na godišnjem nivou na 11,53 milijarde dolara, a deoničari su očekivali više.Finansijski analitičari predviđaju da će mnoge svetske internet kompanije zbog ovog pada „Gugla“ takođe izgubiti tržišnu vrednost.

„Doneli & sinovi“ izvinjava se deoničarima „Gugla“Nakon što je „Gugl“ ukazao na grešku kompanije „Doneli & sinovi“, pala je i vrednost njihovih deonica, a njihova reakcija bila je pisana izjava da će istražiti kako je došlo do prerane objave izveštaja, kao i izvinjenje deoničarima zbog načinjene greške.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track