Reč pasvord najgora šifra na svetu

Reč pasvord najgora šifra na svetu

Tech -
Slavno prvo mesto najgorih šifri zadržava do daljnjeg “ password”, na drugom je šifra sastavljena od brojeva 123456, na trećem je jača verzija ove druge šifre 12345678

NJUJORK – Kompanija SplešData na uzorku izabranih podataka o ukradenim pasvordima objavila je listu najviše ukradnih u 2012 godini.

Slavno prvo mesto najgorih šifri zadržava do daljnjeg “ password”, na drugom je šifra sastavljena od brojeva 123456, na trećem je jača verzija ove druge šifre 12345678.

Iako stručnjaci često upozoravaju da je moguće sa korišćenjem zapletenog pasvorda uspešno zaštiti pred upadom u naše kompjutere ( elektronsku poštu, internet bankarstvo, Fejsbuk) većina ljudi se ne obazire na te opasnosti, pa brojni korisinici interneta često odabiru jednostavne pasvorde koji hakerima ne predstavljaju nikakav izazov.

Među najomiljenijih 25 pasvorda tokom ove godine nalazi se i nekoliko novih a to su isus, nindža i password1. Od zanimljivih koja su se našla na listi spomenimo manki ( 6.mesto), I love you ( 11 mesto), master ( 15 mesto) i fudbal ( 20. mesto).

Za dobru zaštitu stručnjaci preporučuju pasvorde koji su sastavljeni iz 12 slova najbolje je kombinacija brojki i slova, a još bolje korišćenje u šifiri kombinacije velikih i malih slova.

Bez obzira na jačinu pasvorda preporučuje se da pasvordi koji omogućuju pristup internet pošti, društvenim mrežama, najbolje je zameniti jedanput u tri meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track