Hteo da tuži osnivača Fejsbuka, pa uhapšen

Optužen za falsifikovanje

Hteo da tuži osnivača Fejsbuka, pa uhapšen

Tech -
Uhapšeni biznismen Pol Seglija, koji je u tužbi protiv osnivača Marka Zakerberga naveo da mu je dok je bio student na Harvardu obećana polivina novoosnovane kompanije

NJUJORK - Biznismen Pol Seglija, koji je u tužbi protiv osnivača Fejsbuka Marka Zukerberga naveo da mu je dok je bio student na Harvardu obećana polivina novoosnovane kompanije, uhapšen je danas zbog prevare. Seglija je uhapšen u njegovoj kući u mestu Velsvil.

Vlasti navode da je krivotvorio i potom uništio dokaze koji bi potvrili tvrdnje u tužbi protiv Zukerbega koju je podneo 2010. godine. On u tužbi tvrdi da je sa Zukerbergom 2003. godine potpisao ugovor o razvoju softvera prema kojem bi dobio polovinu Fejsbuka u zamenu za 1.000 dolara koje je uložio za pokretanje kompanije. Istražitelji navode da je Seglija zamenio prvu stranicu pravog ugovora koje je potpisao sa Zukerberdom s krivotvorenom kako bi delovalo kao da je Zakerberg pristao da mu ustupi deo Fejsbuka.

U tužbi protiv Seglije navodi se da je tokom pretrage njegovog kompjutera pronađen pravi ugovor od 28. aprila 2003. koji je osumnjičeni i-mejlom poslao advokatu u martu 2004. Utvrđeno je da se razmaci, redovi i margine na lažnom ugovoru razlikuju od pravog. Vlasti navode da su Zakerberg i drugi osnivač Fejsbuka rekli da se ideja o osnivanju te kompaniije pojavila tek više meseci posle ugovora sa Seglijom. Seglija bi ako bude proglašen krivim mogao dobiti kaznu do 40 godina zatvora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track