Ajfonov Siri upućuje Kineze na bordele

Ajfonov Siri upućuje Kineze na bordele

Tech -
Korisnici nedavno puštene verzije Sirija na mandarinskom dobijali su na upit nekoliko opcija za pronalaženje prostitutki, ali se nije moglo proveriti da li su navedeni podaci bili i tačni, piše danas list Čajana dejli

PEKING- Kineski mediji pišu da je kineska verzija eplovog Ajfona "Siri", koji se aktivira glasom, davala podatke korisnicima o bordelima, što je izazvalo zabrinutost građana i pravnika.

Korisnici nedavno puštene verzije Sirija na mandarinskom dobijali su na upit nekoliko opcija za pronalaženje prostitutki, ali se nije moglo proveriti da li su navedeni podaci bili i tačni, piše danas list Čajana dejli.

List citira jedng pravnika koji je rekao da informacije o javnim kućama koje je pružao Siri "zadiru u oblat javnog reda i imaju negativni uticaj".

Prostitucija je zabranjena u Kini gde se i dalje insistira na konzervetivnom prilazu pitanju seksa, delimično i zbog striktne kontrole rađanja i politike jednog deteta.

Skoro devet miliona korisnika društvene mreže Sina Veibo, kineske verzije Tvitera, komentarisalo je o toj funkciji Sirija učinivši je danas vrućom temom na mreži, konstatovao je AFP.

Jedan korisnik je osumničio Epl da je tu funkciju stavio namerno, dok je drugi primetio kako je Siri brz u pronalaženju boredla ali ne i restorana u kojima se služe tipično kineska jela.

"Kada sam upitao Siri za supu s goveđim nudlama nije bilo odgovora", kaže on.

U drugoj poruci se kaže da detaljno znanje Sirija o javnim kućama treba da postidi kinesku policiju. "Da li sve to može da zna mobilni telefon a policija nema pojma?", pita korisnik.

Nedugo nakon pojave priče servis je danas blokiran, dok na upit o prostitutkama Siri daje odgovore "izgleda da je reč o grešci", ili "ne može da se nađe niko pod tim imenom".

Kina je drugi najveći proizvođač Epla posle SAD. Predstavnik kompanije nije bio odmah dostupan za komentar najnovije funkcije Sirija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track