Titan - najbrži superkompjuter na svetu

Informatički džin

Titan - najbrži superkompjuter na svetu

Tech -
Titanov maksimum je 20 petaflopsa - 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi - sa 299.008 procesora (CPU) i 18.688 grafičkih jedinica (GPU) on će omogućiti naučna otkrića u rekordnom vremenu

RIDŽ, Tenesi - Posle vidljivog zaostatka za Azijom i Evropom u velikoj informatičkoj trci u kojoj se uspeh meri "flopsima", Sjedinjene Države su na visoko-tehnološkoj olimpijadi uzvratile udarac i stvorile Titana: najbrži mogući superkompjuter na svetu.

Novi informatički džin, izrađen u Ouk Ridž Nacionalnoj Laboratoriji Američke agencije za energiju (DOE) u Tenesiju, koji je predstavljen početkom nedelje, biće deset puta brži i pet puta energetski efikasniji od svog prethodnika Jaguara.Teoretski, Titanov maksimum je 20 petaflopsa - 20 kvadriliona kalkulacija u sekundi - sa 299.008 procesora (CPU) i 18.688 grafičkih jedinica (GPU) on će omogućiti naučna otkrića u rekordnom vremenu.

Slikovito rečeno, maksimalna brzina njegovih računarskih operacija odgovarala bi situaciji u kojoj bi "sedam milijardi ljudi na planeti izvodilo tri miliona kalkulacija u sekundi", kažu u laboratoriji.

Titanov prethodnik Jaguar - koji je razvijen u Sijetlu - bio je najbrži superkompjuter u junu 2010, mada ga je par meseci kasnije nadmašio kineski Tianhe-1A.Titan ima memoriju od više od 700 terabajta i postići će višu energetsku efikasnost od Jaguara zahvaljujući inovativnoj kombinaciji centralnih i grafičkih procesora, pišu svetski mediji.

Energetska ograničenja dugo su bila prepreka za rušenje svetskih rekorda u velikoj informatičkoj trci. Jaguarovih 2,3 petaflopsa trošilo je sedam megavata energije - dovoljno za snabdevanje jednog malog grada strujom.Sa sedam miliona dolara godišnje, Jaguarov račun za struju nije bio zanemarljiv.

Titan - suštinski unapređena verzija Jaguara smešten u istih 200 boksova poput neke svlačionice - dostići će skoro deset puta veću brzinu uz okvirno trošenje devet megavata struje.

To čini Titan približno pet puta energetski efikasnijim od njegovog prethodnika.Iz želje da potisnu kineske i druge međunarodne konkurente, Amerikanci su unapređivali Titanov razvoj, mada će od njega kao otvorenog naučnog sistema korist biti globalna.

"Američka konkurentnost na ovom polju je veoma važna kako sa stanovišta globalne, tako i nacionalne bezbednosti, kaže Džefri Nikols, jedan od direktora laboratorije ORNL u intervjuu za "PC-vorld" i dodaje da konkurentnost na polju visoke tehnologije može da deluje samo pozitivno i donese naučna rešenja.

Ako se ima u vidu velika brzina tehnološkog razvoja, Titana će neminovno sa šampionskog trona na kojem se trenutno nalazi, uskoro zbaciti mlađi kompjuterski divovi.Zato u američkoj agenciji za energetiku već sada planiraju da do 2016. godine naprave Titanovog naslednika čija će brzina biti deset puta veća, što znači da bi američko zlatno doba superkompjuterske nadmoći moglo da potraje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track