Hakeri noćas srušili 106 sajtova sa domenom .rs

Napad

Hakeri noćas srušili 106 sajtova sa domenom .rs

Tech -
"Ninet kompani" dozvolio trećim licima pristup svojoj bazi podataka, što su hakeri iskoristili za napad na domene, sinoć u periodu od 22.52 do 23.39 sati

Ne propustite...

Hakeri oborili Google.rs

BEOGRAD - Neovlašćena promena u bazi podataka adresa za 106 internet domena za koje je nadležan registar "Ninet kompani" dovela je do prestanka rada određenih sajtova, među kojima je i gugl.rs, kazao je izvršni direktor za razvojne poslove RNIDS-a Predrag Milićević.On je objasnio da je "Ninet kompani" dozvolio trećim licima pristup svojoj bazi podataka, što su hakeri iskoristili za napad na domene, sinoć u periodu od 22.52 do 23.39 sati.

Prema njegovim rečima, s obzirom da su kod tog registra neke velike kompanije zakupile domene, među kojima je u gugl.rs, napad je odmah bio vidljiv.

Napad je odmah bio vidljiv, s obzirom na to da su kod registra "Ninet kompani" domene zakupile neke velike kompanije, među kojima je i gugl.rs, objasnio je Milićević.

Međutim, kako je istakao, korisnici drugih ovlašćenih registara ni jednog trenutka nisu bili ugroženi zahvaljujući sistemu bezbednosti koji primenjuje RNIDS u svom radu.

RNIDS je odmah po otkrivanju neovlašćenih promena blokirao "Ninetu" pristup bazi, naveo je Milićević i dodao da je u toku vraćanje ispravnih NS zapisa.

Korišćenjem sigurnosnih propusta u sistemu "Ninet kompani" i činjenice da je ovlašćeni registar mimo dogovora sa RNIDS-om omogućio neovlašćenu upotrebu softvera za registraciju .rs i .srb domena trećim licima, hakeri su promenili nazive domena velikih svetskih kompanija registrovanih preko te kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track