Novi blekberi kao ajfon

Povratak na velika vrata

Novi blekberi kao ajfon

Tech -
Kanadska tehnološka kompanija RIM izbaciće na tržište 30. januara 2013. novu seriju pametnih telefona, koja neodoljivo podseća na proizvod američkog „Epla“

Sve ili ništa.Kanadska tehnološka kompanija RIM, čiji su „blekberi“ telefoni doživeli pad prodaje poslednjih godina, planira veliki povratak na tržište 30. januara 2013, kad će izbaciti novu seriju smart telefona, „blekberi 10“. Iako se performanse novog telefona još drže u tajnosti, nešto od toga je procurilo u javnost, a fotografije koje kruže internetom govore da novi model pametnog telefona neodoljivo podseća na „Eplov“ proizvod „ajfon“.Novi model nekad najpopularnijeg poslovnog telefona imaće zaobljen okvir u gornjem i donjem delu telefona, koji omogućava dodatnu dužinu ekrana. Takođe, RIM je kod novog modela odustao od tastature s dugmićima, koja je bila njihov zaštitni znak. Umesto toga ponudili su ekran osetljiv na dodir - tač-skrin od 4,65 inča, a nova tastatura će kroz korišćenje učiti navike korisnika. Međutim, za razliku od „ajfona“, novi „blekberi“ nema „home“ dugme na prednjoj strani. Pretpostavlja se da će softver omogućavati korisnicima da prelaze iz jedne u drugu aplikaciju, a najčešće korišćene pojavljivaće se na vrhu ekrana. Novi smartfon ima ne samo USB priključak već i ulaz za mikro-HDMI kabl, preko kojeg se aparat povezuje s drugim spravama, kao što su kompjuteri, tableti i televizori.„Blekberi 10“ trebalo bi da ima i funkcije „blekberi flou“ - sortiranje poruka sa svih društvenih mreža - i „blekberi hab“ - organizovanje pošte i poslovnih poruka. RIM takođe navodi da će za plasiranje novog telefona biti dostupan i velik broj novih aplikacija, uključujući igre, poslovni softver i društvene mreže. RIM planira da telefon poveže sa servisima za iznajmljivanje filmova, što „Gugl“ i „Epl“ već rade sa svojim operativnim sistemima.

Testiranje u 120 kompanijaRIM je podelio svoj novi pametni telefon „blekberi 10“ u ruke 120 kompanija i vladinih kancelarija u SAD, koje imaju čast da ga testiraju. Kanadska firma sa sedištem u Ontariju od njih će početkom januara dobiti ocene i sugestije da bi još bolje prilagodili telefon potrebama samih korisnika. Promene će biti softverske, a ne kozmetičke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track