Majkrosoft tim Srbija kreirao aplikaciju za prevođenje

Windows Phone

Majkrosoft tim Srbija kreirao aplikaciju za prevođenje

Tech -
Sa kolegama iz Amerike, razvili su do sada najnapredniju aplikaciju za prevođenje koja podjednako dobro funkcioniše u tri režima rada

Velikim delom kreirana u Majkrosoftovom Razvojnom centru u Srbiji, Windows Phone aplikacija za prevođenje do sada je preuzeta više od million i petsto hiljada puta.

Ova aplikacija se na svetskom tržištu nalazi od 15. aprila i već mesecima pomaže ljudima da prevaziđu jezičku barijeru prilikom boravka u inostranstvu bez bojazni od visokih računa. Windows Phone aplikaciju za prevođenje razvio je Majkrosoftov Bing tim u čijem se sastavu našlo i 11 mladih stručnjaka zaposlenih, u Majkrosoftovom Razvojnom centru u Srbiji.

Sa svojim kolegama iz Amerike, oni su razvili do sada najnapredniju aplikaciju za prevođenje koja podjednako dobro funkcioniše u tri režima rada: Prevođenje usmeravanjem kamere mobilnog telefona ka željenom tekstu prepoznavanje, tj. prevod govora klasično ukucavanje teksta putem tastature. Takođe, Bing tim i čitava kompanija Majkrosoft se izuzetno ponose mogućnošću ove aplikacije za offline prevod čime su korisnici lišeni briga o veoma često, papreno skupim tarifama za prenos podataka u romingu.

Jedan od inženjera koji su u Beogradu radili na ovom projektu, Đorđe Nijemčević, ističe kako je tim iz Razvojnog centra u Beogradu pre pet godina otpočeo svoj rad na razvoju prepoznavača štampanog teksta, jedne od ključnih komponenti Windows Phone aplikacije za prevođenje.

Danas, tim inženjera iz Beograda je prepoznat kao centar ekspertize za prepoznavanje teksta unutar čitave kompanije. “Tehnički najzahtevniji deo projekta, bilo je omogućavanje prepoznavanja teksta sa kamere u realnom vremenu na uređaju ograničenih performansi kakav je mobilni telefon, “ izjavila je Biljana Bjelajac koja je ostvarenju ovog projekta radila od samog početka.Njen kolega, Pavle Josipović, je dodao kako je posebno zanimljivo ali i zahtevno bilo raditi na ovom projektu sa kolegama koje se nalaze na drugoj strani Zemljine kugle.

Svi članovi tima složili su se u oceni da im najveću satisfakciju predstavlja činjenica da se stotine hiljada ljudi širom sveta bolje snalazi na svojim putovanjima upravo zahvaljujući ovom softveru.

Za ponos: Majkrosoft tim Srbija
Za ponos: Majkrosoft tim Srbija
http://www.youtube.com/watch?v=ZBmvv2UPMiE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja