Kasperski: Zaštitite od virusa svoje ajfone
Foto: Rojters

Virusi na ajfonima

Kasperski: Zaštitite od virusa svoje ajfone

Tech -
Rešenja za mobilnu zaštitu slična su rešenjima za računare - IT zaštita u realnom vremenu, zahtevano i zakazano anti-virus skeniranje, automatsko ažuriranje i blokiranje opasnih konekcija na mreži, kao i fajervalovi koji štite od napada hakera

BEOGRAD - Savremeni uređaji poput pametnih telefona i tableta postaju sve popularniji, samim tim kontakti i brojne informacije vezane za onlajn kupovinu i bankarstvo sve cešće postaju meta krađe i zloupotrebe, pa Kasperski Lab preporučuje zaštitu mobilnih uređaja.

Od onlajn bankarskih programa do igara veštine i navigacija, mobilni uređaji mogu da učine bilo šta, što povlači brojna pitanja sigurnosti.

Kod tradicionalnih kompjutera i laptopova ažuriranje je od suštinskog značaja, a to je mnogo lakše uraditi na tabletima i smart telefonima nego na računarima.

Kada je reč o virusima na mobilnim telefonima, stručnjaci iz kompanije Kasperski Lab konstantno identifikuju nove pretnje.

Tokom drugog kvartala 2012. godine broj Android trojanaca se skoro udvostručio u poređenju sa prvim kvartalom.

Kasperski Lab je u tom periodu otkrio više od 14.900 novih virusnih programa za mobilne platforme, kao i više od 9.000 novih mobilnih pretnji.

Rešenja za mobilnu zaštitu slična su rešenjima za računare - IT zaštita u realnom vremenu, zahtevano i zakazano anti-virus skeniranje, automatsko ažuriranje i blokiranje opasnih konekcija na mreži, kao i fajervalovi koji štite od napada hakera postali su standard.

Korišćenje usluge bankarstva od kuće nije jedini izvor osetljivih informacija, a takvi podaci mogu se naći u imenicima i i-mejl inboksima korisnika.

Pored toga, mnogi korisnici čuvaju informacije za pristup drugim internet uslugama na ovim uređajima, ali i korporativne VPN lozinke.

Da bi se izbegle ove zloupotrebe, u kompaniji Kasperski savetuju korišćenje lozinke za pristup smart telefonu ili tabletu.Takođe, korišćenje potpuno šifrovanih podataka će sprečiti da privatne fotografije i video zapisi padnu u pogrešne ruke.Alternativno, sigurnosni program, kao što je Kasperski mobaj Sikjuriti može obezbediti ciljanu zaštitu za lične podatke.Adrese i brojevi telefona koji su obeleženi kao privatni biće uklonjeni sa liste poziva i kontakata. Ove kontakt informacije takođe ostaju skrivene kada se primi SMS poruka ili poziv sa ovih brojeva.

Kasperski mobajl sikjuriti takođe obezbeđuje poboljšanu zaštitu od krađe jer korisnici mogu da blokiraju određenr odlikr smart telefona, izbrišu memorijske kartice, omoguće lociranje telefona pomoću GPS-a ili da im brojevi telefona bilo koje nove kartice budu prosleđeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track