Najveće bezbednosne pretnje na internetu u 2013.

Oprezno u novoj godini

Najveće bezbednosne pretnje na internetu u 2013.

Tech -
Osim novih tehnika napada, porast će broj napada na novoj platformi Vindouz 8, što nužno ne znači da će korisinici starijih platformi sedmica, ili trojka biti sigurniji

NJUJORK- U 2013. godini korisinici računara, ajfona i smartfonova trebali bi da postanu oprezniji, jer će hakeri i ostali internet kriminalci biti sve više kreativniji, agresivniji u svojim napadima.Kompanija za bezbednost računara McAfee predviđa da će hakeri dodatno proširiti spostven aktivnosti uz pomoć kojih će ne samo da “ čiste” privatne bankarske račune korisnika, neog će se baviti i otimačinom privatnih podataka, koje korisnici čuvaju u svojim računarima, ajfonima ili ajepdima,ali i tabletima.

Osim novih tehnika, porast će broj napada na novoj platformi Vindouz 8, što nužno ne znači da će korisinici starijih platformi sedmica, ili trojka biti sigurniji, nego će biti izloženi detaljnije napadima hakera.McAfee napravio je kratki pregled pretnji koje korisnike interneta očekuju u 2013 godini:

1. Pretnje na mobilnim aparatima: Povećanje broja tableta, ajfona i ajpeda utiče na porast broja ovih aparata koji su zaraženi kompjuterskim crvom I trojancem. Razvoj NFC tehnologije za plaćanje preko mobilnih telefona olakšaće kriminalcima posao, a najveći porast zaraza mobilnih uređaja dogodiće se putem slučajnih susreta. Hakeri će preuzeti taktiku od džeparoša i 'slučajnim' sudaranjem preneti inficirane aplikacije na smartfone.

2.Otkupljivanje računara: Nekoliko korisnika interneta suočilo se sa problemom zaključanog računara i zahtevom za otkupninu, bilo da su zaraženi kroz bezbednosni propust u sistemu ili pomoć trojanaca, blokiraju pristup podacima,a korisnicima se na računaru prikazuje obaveštenje “ plati pristup”. Slične 'otmice' mogle bi pogoditi i uređaje koje koriste Android odnosno OS X sustave.

3.Napadi na nove platforme: Nove platforme poput Windowsa 8 ili HTML5 dodatani su izazov za hakere i kriminalce koji jednostavno vole pronaći nove načine kako 'provaliti u sistem'. Iako su korisnici starijih platformi izloženiji riziku od napada i infekcije virusima i trojancima, ni oni koji koriste nove platforme ne smeju zanemariti antivirusne programe i firewalle.

4. Napadi postaju sve veći: U 2013. godini mogli bismo osetiti sve veći broj napada na svetskom nivou, poput Stuxneta ili Flamea. Za razliku od ranijih napada kojima je bio cilj ostvariti financijsku korist, novi bi napadi mogli biti usmereni na uništavanje infrastrukture u ime nekog višeg cilja.

5.Pad Anonimusa i porast hakerisanja: Hakerska grupacija Anonimousi mogli bi doživeti svoju propast zbog sve većeg razilaženja među članovima I rušenje reputacije. S druge strane hakerski aktivizam mogao bi doživeti procvat.Nove grupe hakera mogle bi kroz svoje akcije za više ciljeve pokrenuti napade na verske, vojne ili političke ciljeve na internetu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track