Blekberi plaća Nokiji 50 miliona evra zbog patenata

Poravnanje

Blekberi plaća Nokiji 50 miliona evra zbog patenata

Tech -
Kanadska kompanija proizvođač uređaja Blekberi platila je 50 miliona dolara finskoj kompaniji Nokia 50 miliona evra kao poravnjanje zbog sukoba oko patenata

VATERLO - Kanadska kompanija RIM, koja radi operativne uređaje za Blekberi (BlackBerry) mobilne telefone, platila je rivalu Nokiji (Nokia) 50 miliona evra (65,8 miliona dolara) kao deo poravnjanja u sporu sa patentima.Analitičari smatraju da će RIM morati da plati finskoj kompaniji i licencu u iznosu od dva i pet miliona dolara, i to za svaki prodati mobilni telefon koji korisiti Nokijinu tehnologiju, piše Fajnenšl tajms ( Financial Times) a prenosi AFP.Prošlog meseca Nokia je povukla sve tužbe protiv RIM-a, nakon što je postigla sporazum o patentima koji se odnosi na bežičnu lokalnu računarsku mrežu (WLAN).

Kompanija RIM je na zvaničnom sajtu objavila finansijsku strukturu sporazuma po kojem će paušalno platiti Nokiji sumu od 50 miliona evra, koja je uneta u konsolidovani izveštaj kanadske kompanije za treći kvartal.

Sukob je nastao zbog različitog tumačenja člana ugovora o licenciranju, koji dve kompanije imaju od 2003. godine, kojim se definiše šta i na koji način od Nokijinih tehnologija RIM sme da koristi.

Nokia je dominirala mobilnim svetom više od jedne decenije, ali u poslednje vreme zaostaje za Eplom (Apple) i Samsungom, koji su sa smart telefonima preuzeli primat.

Skandinavska kompanija i dalje drži patente na preko 10.000 različitih tehnologija, pošto je investirala oko 45 milijardi evra u istraživanja i razvoj u poslednjih 20 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track