Otisak prsta otključava telefon
Foto: Kurir

Džejms Bond gedžet

Otisak prsta otključava telefon

Tech -
Proizvođači elektronike uskoro će napraviti mobilni telefon koji će imati senzor za prepoznavanje otiska prsta, čime će biti onemogućene zloupotrebe

Japanski proizvođači elektronike uskoro će napraviti mobilni telefon koji će imati senzor za prepoznavanje otiska prsta, čime će biti onemogućene zloupotrebe.

Japanske firme koje proizvode mobilne telefone su od švedske kompanije za biometrijsku bezbednost "Fingerprint Kards" naručile delove za ove uređaje u poslednjem kvartalu prošle godune.

Jedna od tih narudžbina je bila za najmanje milion telefona, a to je navelo švedsku kompaniju da otvori predstavništvo u Tokiju, čime je i vrednost njenih akcija dostigla najviši nivo za pet godina. Iz švedske kompanije nisu želeli da saopšte o kojim japanskim proizvođačima je reč.

Ulaganje u biometriju bi za japanske firme mogao biti pokušaj da izdvoje svoje telefone iz mnoštva drugih koji su u ponudi na tržištu. Kijocera, Panasonik, Šarp i Soni su među najvećim proizvođačima mobilnih telefona u Japanu, a još ni jedna od njih nije zauzela dovoljno globalnog tržišta da bi bila među pet najvećih proizvođača smart telefona.

Ipak, japanske kompanije bi mogle dobiti konkurenciju u drugom najvećem proizvođaču pametnih telefona. U avgustu prošle godine, Epl je rešio da plati 350 miliona dolara za Autentik (AuthenTec), koji ima sopstvenu tehnologiju za identifikaciju prsta i enkripciju.

Centrala ove kompanije, koja se nalazi u Kupertinu, takođe je razvijala biometrijsku tehnologiju. Pored toga, kompanije Sekju Džen (SecuGen) i Validiti senzors (Validity Sensors), koje se nalaze u američkoj Silikonskoj dolini, predstavljaju svoje alatke za otiske prsta na Sajmu potrošačke elektronike CES koji se održava u Las Vegasu.

S obzirom na to da se na smart telefonima drži sve više osetljivih podataka, jača bezbednost je svakako dobrodošao dodatak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track