OPASNOST: Malveri nasrću na android platformu

Virusi

OPASNOST: Malveri nasrću na android platformu

Tech -
SMS trojanci iscrpljuju mobilne račune žrtava slanjem SMS poruka na brojeve sa postpejd paketima

Malveri nasrću na android platformu i ugrožavaju bezbednost softera i podatke korisnika. SMS trojanci iscrpljuju mobilne račune žrtava slanjem SMS poruka na brojeve sa postpejd paketima, sistemi bekdors obezbeđuju neautorizovan pristup smart telefonu, omogućavajući instaliranje drugih štetnih programa ili krađu ličnih podataka, dok spajver napada neautorizovane privatne podatke, kao što su adresari i šifre (ili čak fotografije u pojedinim slučajevima).

Jedan od najneobičnijih primera mobilnog malvera 2012. godine bila je aplikacija "Pronađi i pozovi", koja je uspela da se uvuče u Gugl plej prodavnicu, kao i u onlajn prodavnicu aplikacija kompanije Epl.

Gotovo 99 odsto novootkrivenih mobilnih virusa za metu ima android platformu, dok je veoma mali procenat usmeren na operativne sisteme Java i Simbijan, pokazuje izveštaj Kasperski Sekjuriti Bilten 2012.

Neverovatan rast Android malvera zabeležen je drugu godinu zaredom, pa je sa zanemarljivih osam u januaru 2011, prosečni mesečni procenat novootkrivenog Android malvera tokom godine porastao na 800 primeraka.

Tokom 2012. kompanija Kasperski Lab identifikovala je u proseku 6.300 novih mobilnih malver programa svakog meseca, a broj poznatih štetnih programa namenjenih android platformi porastao je više od osam puta.

U prvoj polovini 2012. sistemi bekdors, SMS trojanci i spajver iznosili su 51 odsto ukupnog novootkrivenog android malvera.

Na listi top deset android malver programa koje su blokirali Kasperski mobajl sekjuriti ili Kasperski tablet sekjuriti programi, SMS trojanci su najrasprostranjeniji. Manje rasprostranjeni, ali ubedljivo najopasniji jesu trojanci namenjeni mobilnom bankarstvu koji često rade u sprezi s trojancima namenjenim desktop računarima, kao što je bio slučaj sa Karberp-in-d-Mobajl.

Android platforma omogućava instaliranje sumnjivog softvera, a jedan od najboljih načina koji garantuje zarazu je instaliranje programa sa sumnjivih veb stranica. Malver na zvaničnoj platformi za distribuciju Gugl plej aplikacija je još jedan trend započet 2011. i nastavljen tokom 2012, uprkos naporima kompanije Gugl da smanji sajber kriminal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track