INSOMNIA: Put na Mars remeti san

Putovanje u svemir

INSOMNIA: Put na Mars remeti san

Tech -
U kapsuli je simuliran let prema Marsu od 250 dana, boravak na Marsu od 30 dana, a zatim povratak od 240 dana i veećina je doživela poremećaj sna i koncentracije

MOSKVA - Astronauti koji se upute prema Marsu mogli bi da budu izloženi poremećajima sna, pokazali su rezultati ispitivanja simulacijom misije na Mars, koja je obavljena u Rusiji.

U kapsuli je simuliran let prema Marsu od 250 dana, boravak na Marsu od 30 dana, a zatim povratak od 240 dana, preneli su francuski mediji. Tokom tog perioda, naučnici su na šest dobrovoljaca ispitivali psihološke i fiziološke uticaje duge "zatočenosti" u svemiru. Uz pomoć instrumenata praćene su reakcije učesnika u ispitivanju, njihovi periodi sna i buđenja, sposobnost koncentracije, stepen umora, stres i tenzije u odnosima prema drugim članovima grupe.

Većina među šest dobrovoljaca je doživela najmanje jednom poremećaj sna i koncentracije, ne računajući poremećene periode buđenja. Naučnici smatraju da bi moglo da se radi o lošoj sinhronizaciji biološkog dnevnog ritma usled nedostatka svetlosti i pre svega fizičke aktivnosti koja utiče na ćelijsku gustinu. Naučnici zato smatraju da je neophodno sve vreme misije veštački održavati prirodni biološki dnevni ritam koji postoji na Zemlji da bi se obezbedio dovoljan kvantitet i kvalitet sna i omogućila optimalna aktivnost nakon buđenja.

Dosad najduži boravci u svemiru nisu premašili šest meseci i sprovođeni su u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Dva astronauta će od 2015. godine tamo ostati godinu dana radi ispitivanja uticaja dužih boravaka u svemiru na ljudski organizam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track