Obesio se Internet aktivista Aron Švarc
Foto: Vikipedija

Obesio se Internet aktivista Aron Švarc

Tech -
Suosnivač sajta Redit obesio se u svom stanu u Bruklinu, nekoliko nedelja pre početka suđenja zbog navodne krađe miliona novinskih članaka iz elektronske arhive kako bi ih korisnicima ponudio besplatno

NJUJORK - Suosnivač sajta "Redit" (Reddit) i aktivista koji se borio da sadržaj na Internetu bude besplatno dostupan javnosti Aron Švarc (26) obesio se u svom stanu u Bruklinu, nekoliko nedelja pre početka suđenja zbog navodne krađe miliona novinskih članaka iz elektronske arhive kako bi ih korisnicima ponudio besplatno.

Da je proglašen krivim, mogao je biti osuđen na više decenija zatvora i ogromnu novčanu globu.

Švarc, koji je patio od depresije, proglašen je mrtvim u petak uveče, a pronašla ga je njegova devojka koja je zvala policiju.

"Aronova neiscrpna radoznalost, kreativnost i briljantnost; njegova duboka empatija i sposobnost za nesebičnu, bezgraničnu ljubav; njegovo odbijanje da prihvati nepravdu kao neizbežnu -sve to je učinilo svet i naše živote daleko svetlijim. Mi smo zahvalni za vreme koje smo proveli s njim, zahvalni smo onima koji su ga voleli i podržavali i svima koji nastavljaju njegov rad zarad boljeg sveta", poručila je Švarcova porodica u saopštenju.

Međunarodna neprofitna organizacija za digitalna prava "Elektronik frontijer faundejšen" (Electronic Frontier Foundation) poručila je da je Švarc bio "vrhunski haker i aktivista", prenosi AP.

"On je više od bilo koga doprineo tome da Internet bude i ostane plodni ekosistem za otvoreno znanje", navela je ova organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track