Kasperski: Lov na Crveni oktobar
Foto: EPK

Sajber spijunaža

Kasperski: Lov na Crveni oktobar

Tech -
Napadači su razvili štetni softver za krađu podataka i poverljivih podataka za pristup tajnim računarskim sistemima

Kompanija Kasperski Lab otkrila je operaciju "Crveni oktobar", kampanju napredne sajber špijunaže koja je gotovo pet godina bila usmerena na diplomatske i vladine institucije širom sveta.

Kako se navodi u novom izveštaju kompanije Kasperski Lab, napadači su razvili jedinstven, veoma prilagodljiv štetni softver za krađu podataka i geopolitičkih informacija iz računarskih sistema, poverljivih podataka za pristup tajnim računarskim sistemima, kao i podataka iz ličnih mobilnih uređaja.

Ova kampanja je pre svega bila usmerena ka zemljama u istočnoj Evropi, bivšim republikama Sovjetskog saveza i zemljama u centralnoj Aziji, iako je žrtve moguće pronaći svuda, obuhvatajući zapadnu Evropu i Severnu Ameriku.

Kampanja je bila aktivna još od 2007. godine i pored istraživačkih institucija, energetskih i nuklearnih kompanija, i ciljeva u trgovini i avio-industriji, bila je usmerena ka diplomatskim i vladinim agencijama iz različitih zemalja širom sveta.

Napadači operacije "Crveni oktobar" osmislili su sopstveni štetni softver, poznat kao "Rocra", koji ima jedinstvenu modularnu arhitekturu sastavljenu od štetnih ekstenzija, modula za krađu informacija i špijunskih Trojanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track