Kompanije gube podatke zbog virusa

Štetni softver

Kompanije gube podatke zbog virusa

Tech -
Kako se navodi u saopštenju kompanije Kasperski Lab, najčešći razlog gubitaka podataka je zaraženost štetnim softverom

Zbog štetnih softvera, kompanije u 36 odsto slučajeva gube informacije o klijentima i finansijske podatke, dok se podaci o zaposlenima gube ili ukradu u 31 odsto slučajeva, pokazuju rezultati istraživanja kompanije B2B Internešnl.

Kako se navodi u saopštenju kompanije Kasperski Lab, prema tvrdnjama 35 odsto stručnjaka informacionih tehnologija, najčešći razlog gubitaka podataka je zaraženost štetnim softverom, što predstavlja najčešću spoljnu pretnju.

Sledeći najčešći uzroci su napadi putem elektronske pošte (21 odsto) i fišing (17 odsto). Kada su u pitanju unutrašnje pretnje, gubitak važnih podataka najčešće je izazvan propustima u softveru kompanije (25 odsto) koje sajber kriminalci koriste kako bi zarazili računare žrtava.

Visok procenat gubitka podataka ostvaren je zahvaljujući mobilnim uređajima - 23 odsto ispitanika jer je izgubilo uređaj, dok se u 15 odsto slučajeva radilo o krađi. U 13 odsto slučajeva, važne informacije dospele su u pogrešne ruke usled nemara, kao što je slanje poruka na pogrešnu adresu.

Direktor sektora za proizvode u kompaniji KasperskI Lab Petr Merkulov je kazao da opseg sajber pretnji koje dovode do gubitka podataka pokazuje koliko je važno za svaku kompaniju da shvati neophodnost sveobuhvatne zaštite.

""Efikasno, korporativno, bezbednosno rešenje mora da pruži zaštitu od spoljnih i unutrašnjih pretnji pomoću odgovarajućeg alata - tehnologija za borbu protiv štetnih softvera, korporativne bezbednosne politike, metoda za sprečavanje curenja podataka, alata za kontrolu i mnogih drugih funkcija"", objasnio je Merkulov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track