Šarp i Lenovo zajednički da prave televizore

Novi dil

Šarp i Lenovo zajednički da prave televizore

Tech -
Šarp i Lenovo planiraju da potpišu memorandum o razumevanju već tokom ovog meseca

OSAKA - Akcije posrnulog japanskog proizvođača elektronike Šarpa skočile su za 7,3 odsto, nakon izveštaja da pregovara s kineskim kompjuterskim gigantom, Lenovo Grupom, oko zajedničke proizvodnje televizora.

Očekuje se da Šarp do kraja godine proda Lenovu sve deonice fabrike za montažu LCD televizora koju ima u Nanjingu, prenosi AFP pisanje japanskih novina. Ostale Šarpove kineske filjale koje se bave razvojem i prodajom, takođe, će tokom zajedničkog poduhvata dve kompanije poslovati po principu pola-pola zarade, izveštavaju japanske novine, ali ne navode izvor ovih informacija.

Šarp i Lenovo planiraju da potpišu memorandum o razumevanju već tokom ovog meseca. Televizori koji se prodaju u Kini i dalje će nositi Šarpov brend, a planira se i prodor na druga tržišta, poput jugoistočne Azije i Južne Amerike.

Kompanija Šarp, kao i njeni rivali Soni i Panasonik, pretrpela je seriju smanjivanja kreditnog rejtinga. Japanska kompanija je saopštila da očekuje da će izgubiti više od četiri milijarde evra (5,6 milijardi dolara) u fiskalnoj godini do kraja marta, ukoliko ne nađe pomoć spolja.

Šarp je već dobio finansijsku injekciju prošle godine u iznosu od oko 85 miliona evra od američke kompanije Kalkom (Qualcomm), kao i oko 600 miliona evra pomoći od tajvanske kompanije Hon Hai Presižn (Hon Hai Precišion).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track