GOTOVAN: Kinezi radili za njega, on surfovao

Dolijao lenjivac

GOTOVAN: Kinezi radili za njega, on surfovao

Tech -
Bob je za posao radnicima iz Kine plaćao petinu svoje plate, a ostatak svog radnog vremena provodio je na druge aktivnosti

Sigurnosna revizija jedne američke kompanije prošle godine je otkrila da je jedan od najboljih programera u kompaniji za svoj posao koristio usluge iz Kine, odnosno da je prosleđivao svoj posao kineskim programerima. S voje radno vreme provodio je zabavljajući se na internetu.Bob je otkriven slučajno, kompanija je pozvala Verizon, čije telekomunikacijske usluge koriste, kako bi postavili osnovni VPN sistem sa dva faktora autentifikacije tako da zaposlenici mogu da rade od kuće.

Radnici Verizona ostali su iznenađeni kada su dnevnici prometa pokazali redovni niz prijava na glavni server firme iz Šenjanga, koristeći podatke jednog od najboljih programera u kompaniji Boba.IT osoblje bilo je uvereno da je problem nastao zbog softvera na Bobovom desktop radnom računalu, ali nisu bili u pravu.

Pošto su dobili dozvolu da prate Bobove radne navike, istraživači Verizona otkrili su da je Bob angažovao softversku konsultantsku firmu iz Šenjanga kako bi obavljali programerski posao za njega.

Bob je FedExom poslao šifru za autentifikaciju kako bi mogli da se prijave na njegov račun. On im je za posao plaćao petinu svoje plate, a ostatak svog radnog vremena provodio je na druge aktivnosti.

Analiza radne stanice utvrdila je da mu se tipičan radni dan sastojao od: 9.00 – Dolazak na posao i surfanje Reditom nekoliko sati 11.30 – Ručak 13.00 – Vreme za iBej 14.00 – Facebook, LinkedIn 16.30 – Provara e-mail 17.00 – Odlazak kućiOva šema je vrlo dobro funkcionisala za Boba. U procenama svojih performansi od strane dela za ljudske resurse više kvartala se smatrao top programerom i stručnjakom u jezicima poput C, C + +, Perl, Java, Ruby, PHP i Pythona.

Bob je posle provere više ne radi u navedenoj kompaniji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track