Intel se bori za opstanak
Foto: Rojters

Jaka konkurencija

Intel se bori za opstanak

Tech -
Intel je priznao da su tablet računari uzdrmali prodaju personalnih kompjutera

NJUJORK - Američki gigant Intel, najveći svetski proizvođač čipova, objavio je danas da je zbog slabe prodaje personalnih kompjutera, neto zarada u četvrtom kvartalu opala za 27 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Neto zarada, u periodu oktobar-decembar, iznosila je 2,47 milijardi dolara ili 48 centi po akciji dok je u četvrtom kvartalu 2011. godine, Intel ostvario dobit od 3,36 milijardi dolara ili 64 centi po akciji, prenosi AP. Intel je ipak nadmašio očekivanja i za tri centa po akciji ostvario bolju zaradu od prvobitne prognoze. Ukupan prihod opao je za tri odsto na 13,5 milijardi dolara u poslednjem kvartalu.

Američka kompanija se suočava sa promenama u potrošačkim navikama, jer sve više ljudi daju prednost smartfonima i tablet računarima koji ne koriste Intel čipove u odnosu na personalne kompjutere koji većinom poseduju intelov procesor.

Istraživačka firma Gartner (Gartner), objavila je ove nedelje da je isporuka personalnih kompjutera na globalnom nivou u četvrtom kvartalu opala za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U zaključku navode, da tablet računari polako postaju nezamenjivi deo domaćinstva. Intel je priznao da su tablet računari uzdrmali prodaju personalnih kompjutera, a kompanija intezivno radi da novi procesor Atom, koji je kompatibilan sa smartfonima i tabletima, dobije mesto na tržištu.

Cena akcije Intela, opala je za jedan dolar ili 4,4 odsto na 21,68 dolara posle objavljivanja poslovnih rezultata. To je više nego neutralisalo dobitak od 57 centi na početku trgovinskog dana.

Intel je prošle godine ukupno zaradio 53,3 milijardi dolara dok je profit iznosio 11 milijardi dolara. Poslovni rezultati iz 2012., slabiji su u odnosu na prethodnu godinu, kada je Intel ostvario dobit od 12,9 milijardi dolara na prihode od 54 milijardi dolara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track