Hrvati napravili električni automobil
Foto: EPK

XD concept

Hrvati napravili električni automobil

Tech -
"XD concept" je luksuzan, brz, mali gradski automobil, napravljen od sofisticiranih materijala, Cena vozila je 50.000 evra

Hrvatska kompanija Dok-Ing Automotive napraviće do kraja januara prvi od pet testnih modela malog gradskog luksuznog električnog automobila "XD concept", u čiji je razvoj uloženo preko dva miliona evra.

"Pravimo ih za sopstvene potrebe, da izbrusimo detalje, potom sledi postupak za dobijanje dozvole, pa serijska proizvodnja koju planiramo da započnemo do kraja godine", izjavio je generalni direktor kompanije Dok-Ing, Vjekoslav Majetić, a prenosi internet portal Poslovni dnevnik.

On je objasnio da je "XD concept" luksuzan, brz, mali gradski automobil, napravljen od sofisticiranih materijala i kao takav prvi je u svom rangu.

Majetić je rekao da već imaju zainteresovane kupce, uprkos ceni automobila koja iznosi 50.000 evra.

Automobil zagrebačke kompanije dugačak je svega 2,8 metara, ali ima dovoljno prostora za vozača, suvozača i putnika. Konceptni XD uklapa se u viziju budućnosti mnogih svetskih proizvođača, poput Renoa i Nisana, koji smatraju da će upravo "struja" biti sledeće glavno pogonsko gorivo automobila, a uz to je i potpuno ekološki podoban, pošto ne emituje štetne gasove.

http://www.youtube.com/watch?v=v_NSGIJW7Ck

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track