Majkrosoft se rastura od para

Vindouz OS

Majkrosoft se rastura od para

Tech -
Licenca za Vindouz donosi novac Majkrosoftu, koji sada ima šest milijardi dolara gotovine u banci i još 68 milijardi u kratkoročnim investicijama

Majkrosoftove gotovinske rezerve povećane su tokom šest meseci za pet milijardi dolara i sada iznose 68 milijardi, pokazuju najnoviji rezultati poslovanja američkog softverskog giganta.

Prihod od Vindouz odeljenja povećan je za 24 odsto za godinu dana i iznosi 5,88 milijardi dolara, što je u skladu s očekivanjma, prenosi Gardijan.

Tome je doprinelo lansiranje Vindouz osam operativnog sistema u oktobru, koji je do sada prodat u 60 miliona primeraka.

Analitičari, ipak, ukazuju da je i dalje popularna starija verzija OS, jer milioni kompanija nadograđuju Vindouz sedam, s obzirom na to da je Majkrosoft prestao da daje podršku za Vindouz XP, koji je izašao još 2001.

Ogorman je broj računara koji rade na Vindouz XP operativnom sistemu, i IT stručnjaci će morati da ga nadograde, a većina će rešenje pronaći u kupovini novih uređaja, kaže analitičar tržišta iz kompanije IDC, Bob Odonel.

Licenca za Vindouz donosi novac Majkrosoftu, koji sada ima šest milijardi dolara gotovine u banci i još 68 milijardi u kratkoročnim investicijama.

Prihodi u decembarskom kvartalu su porasli za tri odsto, na 21,5 milijardi dolara, dok je profit smanjen za tri odsto, na 7,8 milijardi, prema prognozama sa Vol Strita.

Prodaja u Majkrosoftovom odeljenju koje se bavi zabavom i uređajima, kao što su Iksboks, Skajp i Vindous Fon softver, pala je za 11 odsto na 3,77 milijarde dolara.

Konzole za igranje su ostale izuzetno popularne u Americi, ali je prodaja usporena jer potrošači čekaju novi model koji bi se trebao pojaviti ovog leta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track