Najnovije vesti

Kinezi hakovali Njujork tajms?!

FBI istražuje

Kinezi hakovali Njujork tajms?!

Tech
Napadi su usledili pošto je list 25. oktobra objavio članak o bogatstvu premijera Ven Điabaoa, i o tome da su njegovi rođaci zaradili milijarde dolara u poslovnim transakcijama

VAŠINGTON - Kineski hekeri upali su u kompjuterski sistem Njujork tajmsa tokom poslednja četiri meseca, ukrali lozinke novinara i tragali za dokumentima o istrazi bogatstva porodice kineskog premijera, ovjavio je danas taj list.

 

Napadi su usledili pošto je list 25. oktobra objavio članak o bogatstvu premijera Ven Điabaoa, i o tome da su njegovi rođaci zaradili milijarde dolara u poslovnim transakcijama. Njujork tajms je naveo da je uspeo da se oslobodi pirata i obezbedi od novih upada uz pomoć strucnjaka za internet bezbednost.

 

"Kineski hakeri koristili su metode koje su konsultanti povezali s metodama koje je kineska vojska koristila ranije da uđe u mrežu Tajmsa", naveo je list prenseći podatke koje su prikupili stručnjaci.

 

Hakeri su se domogli elketronske pošte i dokumenata ulaskom u imejl nalog šefa biroa u Šangaju Dejvida Barboze, koji je pisao o istrazi o bogatstvu Ven Điabaoa, i u nalog bivšeg šefa biroa u Pekingu Džima Jardlija, sadašnjeg šefa biroa za južnu Aziju u Indiji.

 

"Mogli su da načine veliku štetu našim sistemima", rekao je šef Tajmsovog odeljenja za komunikacije Mark Frons. Prva meta su, kako izgleda, bili mejlovi Dejvida Barboze, navodi Njujork tajms. "Izgleda da su tražili imena izvora koji su dali informacije Barbozi", naveo je list.

 

List je zatražio od kompanije AT&T koja nadzire internet mrežu da obrati pažnju na svaku neuobičajenu aktivnost čim su mu kineski zvaničnici preneli da će ispitivanje bogatstva porodice Ven Điabaoa imati "posledice". Američki Federalni biro za istraživanje (FBI) upoznat je s ovim hakerskim napadima.

 

Tajms je 7. novembra angažovao firmu koja se bavi internet bezbednošću kad su napadi postali redovni. "Ako proučite svaki napad odvojeno, možete reći "to je kineska vojska", rekao je zvaničnik te firme Ričard Bejtlih.

 

Posle više meseci istrage, stručnjaci su i dalje nesigurni kako su hekeri prvobitno ušli u kompjuterski sistem lista, navodi se u izveštaju Njujork tajmsa. List dodaje da nisu oštećeni podaci o klijentima i da su ostali zaštićeni podaci o istrazi porodice Ven.

 

Kinesko ministarstvo odbrane demantovao svaku vezu s tim upadima i navelo da kineski zakoni zabranjuju hakovanje i druge poteze kojim se narušava internet bezbednost i da su optužbe Njujork tajmsa da kineska vojska organizuje sajber napade "neprofesionalne i neosnovane".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...