TIANDŽIN: Eko grad u Kini do 2020.
Foto: EPK

Grade ekološki grad

TIANDŽIN: Eko grad u Kini do 2020.

Tech -
Ceo grad, osmišljen na principima ekologije, rezultat je saradnje vlada Kine i Singapura

U Kini će do 2020. godine nići novi, nesvakidašnji grad -Tiandžin, ekološki grad u kome će po “zelenim” standardima živeti oko 350.000 stanovnika.

Ceo grad osmišljen je na principima ekologije i više nije naučna fantastika, kako se nekada mislilo.

Tiandžin eko-grad je rezultat saradnje vlada Kine i Singapura da zajednicki razviju socijalno harmonican, ekološki i energetski efikasan grad u Kini.

Potreba za stvaranjem tog održivog modela grada, javila se paralelno sa ubrzanom modernizacijom zemlje, objavljeno je na internet portal Eko kuće.

Projekat bi trebao da bude završen 2020. godine i ocekuje se da ce u ovom ekološkom gradu na površini od 30 kvadratnih kilometara živeti 350.000 stanovnika.

Eko-grad će koristiti najnovije održive tehnologije - solarnu energiju, energiju vetra, upotrebu kišnice, precišcavanje otpadnih voda, desalinizaciju morske vode...

“Lociran“ je u podrucju malih padavina, i voda iz reka koje protiču kroz region neće biti dovoljna da zadovolji potrebe eko-građana. Da bi prevazišli ovaj problem, planeri su odlucili da se okrenu netradicionalnim izvorima poput desalinizacije vode i reciklaže vode iz domaćinstava i industrije.

U cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida, stanovnici će koristiti napredni sistem za šinski saobraćaj. Takode, naglasak ce biti i na takozvanoj „društvenoj harmoniji“ pa će građani sa razlicitim prihodima i iz razlicitih društvenih slojeva živeti izmešani. To znači da neće biti podela, a posebno ce se obratiti pažnja na starije osobe i osobe sa invaliditetom.

Tiandžin eko-grad ce biti podeljen u sedam delova, i svaki od njih će imati specifične osobine i drugačiju ulogu. U jednom delu biće administrativni centar grada, drugi deo biće u zelenilu, treći će pored parkova, imati i brda koja ce biti protivteža visokim zgradama.

Predviđena je i urbana rezidencijalna zona koja će biti dobro uređena i planira se povezivanje zgrada visećim mostovima.

Biće primenjena i stepenasta arhitektura sa velikim zelenim površinama, a selo staro sto godina biće pretvoreno u prostor za relaksaciju meštana Eko-grada.

Na svim zgradama u Eko-gradu biće primenjeni „zeleni“ standardi da bi se osigurala energetska efikasnost, a među stanovništvom biće promovisani principi očuvanja energije.

http://www.youtube.com/watch?v=5hHxRNd700s

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track