Dva asteroida zbrisala dinosauruse!

Binarni udar

Dva asteroida zbrisala dinosauruse!

Tech -
Istraživanje koje je objavila Katarina Miljković sa instituta za fiziku Zemlje u Parizu otkriva novu teoriju o asteroidu koji je zbrisao Tireksa i Velociraptora

Većina je upoznata sa teorijom kako su dinosaurusi izgubili bitku, ali da li su oni zbrisani od jednog asteroida ili od više?

Istraživanje koje je objavila Katarina Miljković sa instituta za fiziku Zemlje u Parizu otkriva novu teoriju o asteroidu koji je zbrisao Tireksa i Velociraptora.

U knjizi koja je napisana uz pomoć ovog istraživanja pod vođstvom Katarine nova teorija kaže da su ove praistorijske životinje uništila dva asteroida.

Kako se navodi, 15 odsto asteroida su binarni odnosno putuju u paru, ali samo 2-4 odsto kratera na planeti su uzrokovani binarnim udarom.

Krater koji je nastao udarom asteroida za koji se veruje da je zbrisao dinosauruse nalazi se u Meksiku, a upravo taj krater ima neke anomalije za koje Katarina Mijković tvrdi da su od drugog asteroida, odnosno upavo od binarnog udara.

Miljkovićeva i njene kolege uz pomoć softvera za izračunavanje udara dva asteroida otkriva da nakon binarnog udara uglavnom ostaje samo jedan krater. To je logično zato što su krateri obično deset puta veći nego asteroidi pa se ne može uvek uočiti da li je on nastao od jednog ili dva asteroida.

Ovaj zaključak je loš za nas jer je mnogo teže zaustaviti binarne asteroide i skrenuti ih sa putanje. Istraživač asteroida Alan Haris koji je nekada radio za NASA agenciju tvrdi da ovo nije problem zato što možemo nuklearnim oružijem uništiti manji, a onda bi eksplozija skernula putanju i većeg asteroida.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track