FRANCUSKA: Hakovali kartice bankovnih računa

Uhapšeni hakeri

FRANCUSKA: Hakovali kartice bankovnih računa

Tech -
Afera je započeta početkom novembra 2011. kada je direktor jednog oštećenog preduzeća podneo tužbu zbog zloupotrebe kartica

PARIZ - Francuska policija danas je sprovela istragu protiv piraterije bankovnih kartica putem interneta, tokom koje je ispitala 22 lica širom Francuske, osumnjičenih za proneveru više od šest miliona evra.

U saopštenju francuske policije se navodi da su ispitana lica stara od 16 do 50 godina i da su iz razlicitih socijalnih miljea.

Osumnjičeni se terete da su deo rasprostranjene mreže koja je preko interneta neovlašćeno koristila brojeve kartice za razne vrste usluga kao i falsifikovane kartice sa tuđim podacima.

Afera je započeta početkom novembra 2011. kada je direktor jednog oštećenog preduzeća podneo tužbu zbog zloupotrebe kartica. Istraga je otkrila da su u toj proneveri učestvovala dva lica ali koja su samo deo šire organizovane kriminalne mreže.

U utorak ujutru 133 inspektora, od kojih 35 ekperata za sajberkriminal, ispitalo je 22 osumljičena lica u 14 različitičitih gradova Francuske, preneo je AFP.

Policija je zaplenila njihove računare, lažne kartice, predmete za dekodiranje kartica kao i falsifikovana dokumenta.

Ova vrsta kriminala sve više uzima maha, a prema podacima francuske policije u periodu od 2010-2011, broj domaćinstava koja su bila žrtve krađe novca sa kartica preko Interneta kreće se između 500.000 i 600.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja