Blekberi se vraća na velika vrata

Predstavljena dva smartfona

Blekberi se vraća na velika vrata

Tech -
Kanadska tehnološka kompanija RIM napravila nove modele mobilnih telefona Q10 i Z10 sa operativnim sistemom BlackBerry 10

Kanadska tehnološka kompanija BlackBerry predstavila je nove modele mobilnih telefona, Q10 i Z10, sa operativnim sistemom BB 10. Model Q10 ima klasičnu tastaturu, dok Z10 ima tač-skrin tehnologiju.U trenutku lansiranja BB 10 dolazi sa preko 70.000 aplikacija, među kojima su i gotovo sve najpopularnije aplikacije s drugih platformi. Tu su Skype, WhatsApp, Viber, Forsquare, SAP, Kindle, Angry Birds, Wheres My Water, Wheres My Perry, Twitter, Facebook, LinkedIn, kao i preko 1.000 najaktuelnijih aplikacija sa Androida, iOS, Windows Phonea i Symbiana, uključujući i EA i Gameloft HD igre.- Pre dve godine morali smo da donesemo veoma ozbiljnu odluku - preuzeti nečiju platformu ili stvoriti potpuno novu za Blekberi? Mi smo se ipak odlučili na teži korak, a to je da idemo sami - rekao je izvršni direktor Torsten Hajns.Napredniji BlackBerry Z10 model ima displej dijagonale 4,2 inča, rezolucije 1.280 x 768 piksela, uz dualkor Krait procesor na 1,5 GHz sa 2 GB RAM memorije i 16 GB interne. Telefon je težak svega 125 grama i dolazi s kamerom rezolucije 8 megapiksela i Led blicem. Ima displej prekriven posebnom vrstom stakla, koja je veoma osetljiva na dodir i štiti ekran od grebanja.BlackBerry Q10 je zadržao klasičnu tastaturu, uz nov, brži i lakši za korišćenje BB 10 sistem. Stakleni displej ima izuzetan odziv na komande i gotovo ga je nemoguće oštetiti. Sem GSM i UMTS podrške, dodat je i LTE, i to na više frekvencija, što je bitno za rad ovog modela u celom svetu. Njegov displej ima dijagonalu od 3,1 inča i rezoluciju od 720 x 720 piksela.

Ališa Kiz
Ališa Kiz

Ališa Kiz direktorkaKanadska kompanija je predstavila i novu kreativnu direktorku - pevačicu Ališu Kiz.- Veoma sam posvećena i fokusirana osoba. Blisko ću sarađivati s dizajnerima aplikacija, kreatorima i maloprodajama kako bismo istražili Blekberi 10 platformu i stvorili ideje za njenu budućnost - rekla je Kizova.Druge kompanije su u prošlosti takođe stavljale poznate ličnosti na visoke pozicije, pa je tako Vil Aj Em radio u kompaniji „Intel“, dok je Ledi Gaga bila postavljena za jednog od direktora u kompaniji „Polaroid“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track