Lista najčešćih prevara na Fejsbuku

Pažnja!

Lista najčešćih prevara na Fejsbuku

Tech -
Pre nego što kliknete na link koji obećava najsmešniji video koji ste videli, pročitajte o najpoznatijim i najraširenijim prevarama na Fejsbuku i razmislite još jednom

S milijardu korisnika Fejsbuk je plodno tlo za različite prevare koje neoprezne korisnike mogu skupo koštati.

Svako mesto, servis ili mreža koja okuplja velik broj korisnika neizbežno privlači i velik broj hakera, prevaranata i "virtualnih pljačkaša". Tako ni Fejsbuk sa svojih milijardu korisnika nije imun na prevare.

Iako su prevare češće na engleskom govornom području, na neke nasedaju korisnici bez obzira na to nalaze li se u Francuskoj, SAD, Indiji ili Srbiji.

Pre nego što kliknete na link koji obećava najsmešniji video koji su vaši prijatelji videli, pročitajte o najpoznatijim i najraširenijim prevarama na Fejsbuku i razmislite još jednom.

Facebook počinje da naplaćuje korišćenje

Uprkos činjenici da na samoj naslovnici Fejsbuk izrekom tvrdi da je "besplatan i uvek će biti", s vremena na vreme na zidovima korisnika osvanu različite informacije o početku naplaćivanja korišćenja te društvene mreže. Neke se od tih izjava pozivaju na različite medije, druge čak donose i cenovnik korišćenja, a ukoliko korisnik kopira određenu izjavu, biće izuzet od plaćanja.

U posljednje vreme pojavila se i verzija te izjave u kojoj korisnici brane Fejsbuku da prodaje njihove lične podatke i fotografije oglašivačima. Takođe, ni ta izjava nema nikakvu svrhu.

Dakle, da ponovimo - Fejsbuk je besplatan i takav će ostati, a prema posljednjim informacijama, vaši podaci neće biti nikome prodani, već samo iskorišćeni u marketinške svrhe.

Ne mogu verovati da je (ubaci ime poznate zvezde) to uradio/la

Link ka videu koji obećava snimak neke poznate zvezde u neverovatnoj situaciji takođe je veoma popularan način prevare na Fejsbuku. Prilikom klika na link može se dogoditi neki od sledećih scenarija: ili će od vas aplikacija zatražiti da podelite link sa svim svojim prijateljima prije no što vam pusti video ili ćete morati ispuniti određenu anketu u kojoj će se od vas zahtevati celi niz ličnih podataka.

U oba slučaja klik na link rezultiraće spamovanjem svih vaših prijatelja na Fejsbuku, ili će vas link odvesti na neku sumnjivu stranicu prepunu virusa koji jedva čekaju da zaraze vaš računar.

Ma koliko se link činio privlačnim, nemojte kliknuti osim ako niste sigurni da je s legitimne stranice. Uostalom, obratite pažnju na komentar uz link koji je uglavnom na engleskom.

Ko vam gleda profil

Ova prevara s vremena na vreme doživljava novi uspon, većinom zahvaljujući naivnim korisnicima koji ne razmišljaju o tome na šta klikću. Normalno je i u ljudskoj prirodi da nas zanima ko nam gleda profil i koliko često., ali obećanje da će vam neka aplikacija to pokazati uvek je lažno i rezultiraće ili spamom ili instalacijom virusa na vaš računar.

Fejsbuk zbog zaštite privatnosti svojih korisnika ne dopušta pristup tim podacima nikakvoj aplikaciji.

Lažna "poboljšanja" Facebooka

Instalirajte "unlike" gumb, promenite boju Fejsbuka, vratite stari izgled svog profila. Sve su to prevare koje se s vremena na vreme javljaju. Od korisnika se traži da kopiraju određeni tekst u prozor u koji inače upisuju adresu veb stranice i pritisnu "enter". Međutim umesto da čarobno dobiju dodatne opcije na Fejsbuku, omogućavaju hakerima da im otmu profil i spamuju sve na listi prijatelja.

Izbjegavajte takve sumnjive linkove ili aplikacije i obratite pažnju na službene obaveštenja koje se pojavljuju prilikom izmena opcija na Fejsbuku, a koje će vas dočekati prilikom prvog prijavljivanja u profil.

Prevare sa slikama bolesne dece

'Ukoliko podelite (lajkujete) ovu fotografiju, Fejsbuk će za svaku lajk donirati (neki iznos) tom detetu. Zvuči poznato? Ovakav natpis uz fotografiju bolesnog deteta najčešći je način prevare na Fejsbuku. Iako vam se može činiti da deljenjem takve fotografije nekome pomažete, zapravo možete nesvesno naneti mnogo boli porodici tog deteta.

Jedna od čestih prevara je fotografija malene devojčice koja bi trebala deljenjem fotografije dobiti besplatnu transplantaciju srca. Zapravo, radi se o Zoi Čambers, devojčici koja je preminula 2008. godine. Kada je njena majka Džulije otkrila da se fotografija male Zoi koristi za prevaru, bila je u šoku.

U pravilu delite apele za pomoć samo kad znate da oni dolaze iz legitimnog izvora (neke udruge ili akcije) ili od osobe koju poznajete.

OMG! Ne mogu vjerovati da si to ti!

Odjednom vam se pojavljuje prozor za čat s imenom nekog od vaših prijatelja i rečenica poput "ne mogu verovati da si to ti" ili "kako si to mogla/mogao napraviti", koju prati link na navodnu fotografiju korisnika ili video u kojem se pojavljuje u nezgodnom položaju.

Klikom na link korisnik odlazi na stranicu na kojoj ga vrebaju virusi ili maliciozni programi, a ista se poruka pojavljuje svim njegovim prijateljima u obliku chata.

Naravno ovde je reč o prevari koja je raširenija na engleskom govornom području, a kad jednom krene širi se veoma brzo. Najjednostavnije je poruku ignorisati, otići u "inbox" i tamo je u potpunosti izbrisati, a korisniku koji ju je "poslao" javiti da mu je profil "kompromitovan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track