Nedelja bezbednog interneta u Srbiji

Nedelja bezbednog interneta u Srbiji

Tech -
Danas obeležen dan bezbednog interneta i tim povodom u Beogradu je održana pres konferencija na kojoj su govorili sekretar Ministarstva omladine i sporta, i šef kancelarije Saveta Evrope

U Beogradu je danas održana pres konferencija povodom obeležavanja Međunarodne nedelje bezbednog interneta i pokretanja „Nacionalne kampanje za borbu protiv govora mržnje na Internetu“.

Na konferenciji su govorili državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije Nenad Borovčanin, šef kancelarije Saveta Evrope u Srbiji Antje Rotemund, Biljana Lajović, koordinator Jedinice za prevenciju nasilja ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Srbije i PR kampanje Marija Minić.

Generalni direktorat za demokratiju Saveta Evrope pokrenuo je globalnu kampanju za borbu protiv govora mržnje na Internetu, čiji je cilj smanjenje nasilja u virtuelnom prostoru i stvaranje bezbednijeg internet okruženja. Kampanja podstiče upoznavanje mladih u Srbiji sa pitanjima (zlo)upotrebe Interneta, diskriminacijom i govorom mržnje na socijalnim mrežama i njihovim posledicama.

Marija Minić, PR projekta je istakla da je cilj promocija pravilne upotrebe Interneta među mladima, naročito imajući u vidu skorašnje zabeležene slučajeve nasilja putem Interneta.

Ministarstvo omladine i sporta je pokrenulo formiranje Nacionalnog komiteta kampanje koji će obuhvatiti sve relevantne faktore, počevši od ministarstava, tužilaštva do civilnog sektora. Osam nacionalnih omladinskih organizacija se udružilo povodom obeležavanja Međunarodne nedelje bezbednog interneta, kako bi pružilo podršku Ministarstvu omladine i sporta i ovim putem javnosti skrenulo pažnju na značaj problema.

Državni sekretar Nenad Borovčanin je izjavio da je jasno zašto se Ministarstvo omladine i sporta aktivno priključilo evropskoj kampanji, odlučno u nameri da okupi sve relevantne aktere za rad na ovom pitanju u Srbiji – institucije, civilni sektor, medije, jedinice lokalne samouprave, međunarodnu zajednicu.

Ministarstvo će nastojati da tokom izrade nove Nacionalne strategije za mlade za period od 2014. godine posebno mesto posveti upravo socijalnim mrežama i njihovom značaju i uticaju na mladog čoveka danas.

Ovom prilikom je objavljen i konkurs za slogan kampanje, kao i za kratke promo video klipove koji bi ilustrovali kako mladi vide problem govora mržnje na Internetu i načie borbe protiv njega. Svi mladi su pozvani da daju svoj predlog slogana i/ili pošalju video klip, a autori izabranog slogana i najpopularnijeg klipa će dobiti i vrednu nagradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track