BIL GEJTS: Život postaje sve bolji zapanjujućom brzinom

Večiti pozitivac

BIL GEJTS: Život postaje sve bolji zapanjujućom brzinom

Tech -
Prvi čovek Majkrosofta izjavio je da gleda sa puno optimizma i verom u bolju budućnost, ali i o prednostima interneta, i borbi njegove fondacije protiv bolesti u svetu

Vođa "Majkrosofta" Bil Gejts, koji je poklonio veliki deo svog bogatsva od 65 milijardi dolara, izjavio je da kroz brojne inovacije, život postaje sve bolji i to zaista zapanjujućom brzinom.

"Jedan od statističkih podataka koji, mislim, pokazuje šta je svet postigao je broj dece mlađe od pet godina koja umru svake godine - 1960. on je bio veći od 20 miliona, a sada je spušten na 12 miliona, uz naznake da će već 2015. to biti prepolovljeno, na šest. To je rekordno smanjenje", rekao je Gejts.

On je rekao da tome doprinose vakcinacija protiv bolesti, što je i jedna od glavnih delatnosti njegove Fondacije.

"Mislim da je crn pogled na svet posledica toga što se loše vesti često dese odjednom, pa budu udarne vesti, a dobre vesti stižu malo po malo. Čak je i jačanje interneta sada neka mala stvar koju možete i da propustite. Sada biste mogli da pomislite da je život nekada bio bolji, da je sada loše, ali to nije ni blizu istine. Tu je učenje preko interneta, knjige su dostupnije, stvari su se mnogo poboljšale u poslednjih 20 godina. Kada pogledate da se prosečna plata u SAD nije povećala, mogli biste da kažete da se ništa ne menja, ali to baca senku na druge stvari. Da li biste radije bili gej sada ili pre 20 ili 50 godina? U Africi se BDP nije povećao, ali se udvostručio životni vek, pismenost je skočila sa 20 odsto na 60 odsto", rekao je Gejts.

"Istina je da je 'internet balon' bio precenjen i da je to bilo pomalo neprijatno, ali nije dobro to što ljudi vide samo političke blokade, ili brojke kojima se nešto meri, pa zbog toga propuštaju da osete napredak i u bogatom svetu i u zemljama u razvoju", rekao je Gejts.

Govoreći o situaciji u SAD rekao je da je "neverovatno da nema dogovora oko pitanja kao šta je budžet".

"Nisam ekspert za politiku, ali to što rade je ludost. Ni običan posao ne možete da vodite kratkoročno, sa planom od dva meseca", rekao je Gejts.

On smatra da je ulaganje u obrazovanje ono što je potrebno svetu i da se raduje što dostupnost visokih tehnologija i interneta pomaže u tome.

"Moramo da radimo na tome da nastavnici i profesori dobijaju povratnu informaciju, njima niko ne govori dobro si uradio ovo, a ono si uradio loše. Potrebno je uložiti u sisteme koji će pomoći da se stvori okruženje koje podržava usavršavanje profesora, podstiče ih da bolje rade sa đacima, koji će tako biti bolje pripremljeni za život posle školovanja. To ulaganje će se svakako isplatiti", smatra Gejts.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track