DETE HAKER: Pokralo na hiljade gejmera
Foto: EPK

Sna-lažljivi klinci

DETE HAKER: Pokralo na hiljade gejmera

Tech -
Haker od samo 11 godina napisao kod, odnosno napravio maliciozni program koji je oštetio na stotine, a možda i hiljade igrača u svetu

Kada ste imali 11 godina vreme ste trošili na drugare, porodicu, crtane filmove pa možda pomalo na arkadne igre ili nintendo...Ali vremena se menjaju, i po najnovijem izveštaju kompanije AVG ne tako retko hakeri su deca i ispod 11 godina. Oni koriste svoje sposobnosti pisanja programa pa tako i najčešće prave malvere koji uglavnom služe da prevare gejmere na vebu.

Jedna od najpoznatijih malicioznih aplikacija je "Rune Scape Gold" za istoimenu igru. U ovom programčiću se nudi opcija da igrač dobije veliku količinu zlata koje se koristi u igri. Naravno program traži vaše korisničko ime i lozinku,a na dnu aplikacije nalazi se upozorenje da se ne koristi više od jednom dnevno inače "administratori mogu da posumnjaju na hakovanje". Ovo služi da dodatno uveri naivne i neiskusne gejmere da predaju svoje "login" podatke, a sama aplikacija je "nasamarila" na stotine, a možda i na hiljade igrača širom sveta.

Verovali ili ne ovaj programčić je napisao jedanaestogodišnji dečak iz Kanade, a maliciozna aplikacija ne pravi problem samo zbog mogućnosti gubitka "in game" valute, nego i sam gubitak podataka kreditne kartice, a koji se često nalaze na gejmerskim nalozima.

Istraživači sa "BBC News" uspeli su da pronadju dovoljno podataka u kodu programa i da udju u trag dečaku, ali i da saznaju da su mu roditelji kupili novi ajfon dok on "skamuje" (vara) druge gejmere na internetu.

Neverovatno je koliko današnja deca mogu biti napredna u virtualnom svetu, ali i koliko mogu nesvesno da oštete finasijski i emotivno druge korisnike, u ovom slučaju gejmere u zrelim godinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track