Korišćenje fiksnih bežičnih telefona kažnjivo
Foto: Beta

Ometanje signala

Korišćenje fiksnih bežičnih telefona kažnjivo

Tech -
Republička agencija za elektronske komunikacije (Ratel) apelovala je danas na građane da ne koriste bežične telefone koji su nabavljeni u SAD, jer ometaju signal mobilne telefonije

Republička agencija za elektronske komunikacije objavila je da su ometači GSM/UMTS signala, bežični telefoni, bebi monitori, video kamere ili bilo koji drugi uređaji koji koriste neku od frekvencija iz opsega namenjenih mobilnim operatorima smatraju se radio-stanicama bez dozvole i svi koji ih poseduju podležu odredbama Zakona o elektronskim komunikacijama.

Agencija Ratel takođe je apelovala danas na građane da ne koriste bežične telefone koji su nabavljeni u SAD, jer ometaju signal mobilne telefonije. Kako se navodi na sajtu Ratela, ovi uređaji, osim što koriste frekvencije dodeljene mobilnim operatorima, stvaraju smetnje koje se kod korisnika manifestuju kao nemogućnost uspostavljanja ili prekida veze.

Pored bežičnih telefona, koji rade u skladu sa standardom DECT 6.0, uređaji koji mogu ometati prijem signala mobilne telefonije su bebi monitori i bežične kamere.

Prema važećoj evidenciji mobilni operatori Telekom Srbija, Telenor i Vip mobajl poseduju više od 10.000 dozvola za bazne stanice u okviru mreža na teritoriji Srbije.

Kvalitet usluga koje pružaju korisnicima zavisi od samih operatora i njihove mreže, i on može da bude degradiran zbog smetnji koje potiču od nedozvoljenog ili nepravilnog rada radio-stanica, koje nisu deo telekomunikacione mreže mobilnog operatora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track