SRPSKI GENIJALCI: Napravili aplikaciju za jeftiniji ćirilični SMS

Gimnazijalci

SRPSKI GENIJALCI: Napravili aplikaciju za jeftiniji ćirilični SMS

Tech -
Učenici trećeg razreda Matematičke gimnazije napravili aplikaciju koja izjednačava cenu SMS ćirilice i latinice

Srpski gimnazijalci Miloš Vujadinović, Nebojša Jovanović i Miljan Mitrović, učenici trećeg razreda Matematičke gimnazije, napravili su aplikaciju "MNM poruka" i tako omogućili slanje SMS poruka na ćirilici, a da to one koji žele da je koriste ne moraju da plaćaju skuplje. Aplikacija je tako urađena da ćirilična slova zauzimaju isti kapacitet kao i latinična slova. Njihova aplikacija je pokušaj očuvanja ćirilice u mobilnim telekomunikacijama.

Ako se koristi standardni GSM alfabet, koji zauzima sedam bita po karakteru (slovo, tačka, zarez...), moguće je poslati 160 karaktera u jednoj SMS poruci, a ako neko želi da koristi srpski ćirilični ili latinični alfabet, što podrazumeva 16 bita po znaku, moguće je poslati svega 70 karaktera.

Kako bi poruke pisane ćirilicom imale isti kapacitet kao i latinične, potrebno je da i pošiljalac i primalac “skinu” i uključe aplikaciju na svojim android telefonima. Na taj način se “diskriminacija” ćirilice ukida.

Gimnazijalci kažu da je rad na aplikaciji bio dosta naporan i da je trajao gotovo pet meseci, a uradili su ga sasvim samostalno.

"Najveći problem predstavljao je nedostatak prevedene literature koja se bavi programiranjem. Istina je da su nam u izradi aplikacije pomagali Telekomovi programeri, ali oni su nas samo upućivali na literaturu do koje smo i sami dolazili", saglasni su učenici Matematičke gimnazije. O svom profesionalnom usavršavanju još ne razmišljaju ozbiljno. Ipak, sva trojica ističu da bi voleli da ostanu u Srbiji.

"Naravno, ako bi mi neko ponudio stipendiju za studije na, recimo, MIT-u, ne bih se bunio. Ali, u Srbiju bih se svakako vratio" kaže Miljan. I ostala dvojica mladih programera slažu se s njim i kao najrealniju opciju ističu Elektrotehnički fakultet, odnosno studije programiranja i softverskog inženjerstva.

Sa aplikacijom "MNM poruka" sedamnaestogodišnji učenici III/c razreda Matematičke gimnazije su osvojili treće mesto na Telekomovom konkursu "mts Android".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track