Vodu ćemo vaditi sa asteroida?!
Foto: EPK

2012 DA14

Vodu ćemo vaditi sa asteroida?!

Tech -
Kompanija "Deep Space Industries" objavila je podatke istraživanja nadolazećeg asteroida DS14 i naglasila da će 2015. godine poslati svemirski brod da istraži resurse na sličnom asteroidu koje ćemo eksploatisati u budućnosti

Asteroid DA14 će 15. februara proći na 24.000 kilometara od Zemlje, a DSI kompanija je izračunala da on na sebi nosi 200 milijardi dolara vredne resurse.

Kompanija "Deep Space Industries", objavila je da planira da pošalje svemirski brod 2015. godine na sličan asteroid. Njihov cilj je istraživanje resursa asteroida i eksploatacija u budućnosti.

Asteroid DA14 ima masu od 190.000 metričkih tona i on je prosečne veličine, ali ako bi se eksploatisali resursi sa njega dobili bi vodu vrednu 65 milijardi dolara i minerale vredne više od 130 milijardi dolara.

Iz kompanije su rekli da žele da iskopavaju rude na asteroidima iz dva razloga:

1. Zemlja ima ograničene resurse koji su već iscrpljeni.

2. Neverovatno je skupolansiranje, odnosno slanje materijala i rude u svemir.

Ako se pitate zašto se ovo pod dva uopšte i spominje, to je zato što ako ljudi žele da kolonizuju Mesec ili Mars trebaće im voda i rude koje se nalaze na asteroidima, a pošto su već u svemiru ekonomičnije je da se iskopavaju direktno u blizini kolonije, rekli su zvaničnici DSI kompanije.

http://www.youtube.com/watch?v=pIY_fmvFDhM#!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track