VIRUSI: Broj zaraženih sajtova u svetu porastao za 600 odsto

Websense

VIRUSI: Broj zaraženih sajtova u svetu porastao za 600 odsto

Tech -
Kina, SAD i Rusija su zemlje u kojima se nalazi najveći broj servera za komandu i kontrolu malicioznih programa

Broj sajtova sa kojih dolaze napadi malvera prošle godine porastao je za 600 odsto, pokazuju podaci firme "Websense". Istraživači ove firme kažu da napadači sve više teže da u napadima koriste sajtove koji sadrže automatski kod za napad.

Dok su pojedini sajtovi napravljeni isključivo sa namerom da distribuiraju malvere, više od 85% preostalih sajtova su legitimne stranice koje su kompromitovane.

Porast broja sa kojih se pokreću napadi podudara se sa povećanom upotrebom exploit kompleta. Alati za napade, koji mogu koštati po nekoliko stotina dolara, mogu da ubacuju kod u veb stranicu sa koje se potom automatski eksploitima napadaju najčešće ranjivosti u programima instaliranim na računarima korisnika. Sofisticiraniji paketi mogu proveravati koji je operativni sistem u pitanju, koji browser i koja verzija programa.

Sa porastom broja malicioznih stranica, raste i efikasnost "downloader trojanaca" koji su sve uspešniji u pokušajima da zaraze računare korisnika. Istraživanje "Websense" kompanije pokazuje da je polovina preuzetih malvera koji se preuzmu sa kompromitovanih veb sajtova preuzimaju i pokreću dodatne maliciozne programe najkasnije 60 sekundi nakon instalacije.

SAD, Rusija i Nemačka su vodeće zemlje kada je reč o broju malicioznih stranica, a Kina, SAD i Rusija su zemlje u kojima se nalazi najveći broj servera za komandu i kontrolu.

Vebsense je zabeležiio i porast broja malvera koji su povezani sa društvenim mrežama i mobilnim uređajima. Istraživači su otkrili da se za 32% malicioznih linkova na društvenim mrežama koriste alati za skraćivanje URL-ova kako bi se prikrilo njihovo stvarno odredište.

Kada je reč o malverima za mobilne telefone, sve popularniji pristup je onaj koji imaju trojanci za desktop računare. Jedna od 10 malicioznih aplikacija pokušava da preuzme i instalira neke druge aplikacije, što je dobro poznata metodologija desktop malvera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track