5 razloga da deaktivirate svoj Fejsbuk

Zavisnost

5 razloga da deaktivirate svoj Fejsbuk

Tech -
Gledajući tuđe fotografije s raznih putovanja, čitajući statuse o srećnim ljubavnim vezama ili uspesima na poslu korisnici kojima baš ne ide na tom planu osećaju se jadno, ljubomorno i na kraju depresivno

Koliko puta dnevno proveravate svoj Fejsbuk profil? Sigurni smo da je odgovor: previše puta. Ali, zbog čega to zapravo radite?Je li vam dosadno, nemate pametnijeg posla ili ste jednostavno zavisnik? Evo nečega zbog čega bismo se, kada je reč o Fejsu, svi trebali pomalo zamisliti.

Kada uključite računar prva stvar koju učinite jeste proveravanje svog Fejsbuk profila? Ko, gde, s kim, zašto... Čini vam se da bez njega kao da niste ni proživeli dan, jer "ono što nije na Fejsu, kao da se nije ni dogodilo". Ako spadate u tu kategoriju, evo nečeg o čemu biste ozbiljno trebali razmisliti, i na kraju krajeva, napustiti Fejsbuk.

Donosimo vam pet jako dobrih razloga zbog kojih biste trebali "ugasiti" svoj profil.

1. Fejsbuk stvara zavisnost

Koliko vam vremena nakon posla treba da se pojavite na Fejsu? Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Gothenburg u Švedskoj, pokazalo je kako se 70 odsto ispitanih prvo loguje na Fejsbuk kada uključe računar, što nije ništa drugo nego zavisnost. Kada su u pitanju polne razlike, žene su na Fejsbuk ipak aktivnije od muškog pola. U proseku svaka žena na Fejsu provede dnevno 81 minut, dok jači pol "samo" 64 minute.

2. Izaziva depresiju kod ljudi

Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je kako je Fejs krivac i za depresiju kod mnogih ljudi. Naime, gledajući tuđe fotografije s raznih putovanja, čitajući statuse o srećnim ljubavnim vezama ili uspesima na poslu korisnici kojima baš ne ide na tom planu osećaju se jadno, ljubomorno i na kraju depresivno.

3. Podstice vas da jedete nezdravu hranu

Ako ste u situaciji u kojoj se borite s viškom kilograma, sedenje za računarom svakako nije dobra opcija. "Viseći" na Fejsbuk poješćete sve što vam se nađe nadohvat ruke, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kolumbija.

4. Može biti alat putem kojeg vas drugi kontrolišu odnosno prate sve što radite i koriste vaše podatke u svoje svrhe

Ako vam je stalo do privatnosti, onda je ovo savršen razlog da napustite Fejs. Jer ova društvena mreža je idealna za "špijuniranje".

5. Fejs je cesto puta razlog da odugovlacite s poslom

Jeste li se našli u situaciji kada morate na brzinu da obaviti neki zadatak, a vi "visite" na Fejsu i nikako da krenete u realizaciju? Ukinete li profil, imaćete više vremena za sve, bićete brži i puno efikasniji, i vaš će šef to svakako primetiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track