Uskoro i u Srbiji Fajerfoks pametni telefoni

Među prvima

Uskoro i u Srbiji Fajerfoks pametni telefoni

Tech -
U drugoj polovini ove godine korisnici Telenora imaće mogućnost da uzmu jedan od telefona koji koriste Fajerfoks operativni sistem

Pametni telefoni koji koriste Fajerfoks (Firefox) platformu biće na raspolaganju Telenorovim korisnicima u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj u drugoj polovini ove godine, a nakon toga i korisnicima u Aziji, saopšteno je danas iz te kompanije.

Generalni direktor Telenor grupe, Jon Fredrik Baksos, kazao je da otvoreni operativni sistem zasnovan na internet pretraživaču ima veliki potencijal.

"Zahvaljujući HTML5, koji se nalazi u osnovi ovih telefona, uklonjene su prepreke za razvoj koje su uobičajene u postojećim mobilnim ekosistemima. Ovo otvara vrata većem broju programera koji sada imaju šansu da daju doprinos novoj vrsti pametnih telefona", dodao je Baksos.

Usvajanjem Fajerfoks otvorene platforme, Telenor želi da omogući visokokvalitetno mobilno internet iskustvo što većem broju korisnika, i unapredi ga aplikacijama prilagođenim potrebama domaćeg tržišta.

"Saradnja sa Mozilom je još jedna inicijativa sektora Telenor Digital Servisi. Angažovali smo lokalne programere na tržištima gde smo prisutni, kako bismo stimulisali razvoj aplikacija koje su korisne i važne na lokalnom nivou, ali i kako bismo podigli svest o novom otvorenom operativnom sistemu", objasnio je Baksos.

On je izrazio očekivanje da će telefoni koji koriste Fajerfoks platformu doprineti povećanju broja korisnika mobilnog interneta na našim tržištima, jer će kompanija ponuditi uređaje sa naprednim i lokalno relevantnim aplikacijama po povoljnim cenama.

Generalni direktor Mozile, Geri Kovač, rekao je da dve kompanije dele zajedničku viziju otvorenih mobilnih platformi, koje unapređuju iskustvo korišćenja pametnih telefona.

"Drago nam je što će korisnici u Srbiji, Crnoj Gori i Mađarskoj biti među prvima, i što će doprineti razvoju ovog mobilnog operativnog sistema", dodao je on.

Omogućavanjem pristupa resursima iz oblasti inženjerstva, Telenor je, zajedno sa Mozila zajednicom i još 12 operatora, aktivan učesnik u razvoju Fajerfoks mobilne platforme.

Ovaj mobilni operativni sistem u potpunosti je izrađen u skladu sa standardima otvorene platforme, a svaka funkcija ovog telefona napravljena je korišćenjem HTML5 tehnologije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track