Pirateriju kažnjavaju usporavanjem interneta

Kontroverzna strategija

Pirateriju kažnjavaju usporavanjem interneta

Tech -
Od 25. februara počela ke primena "Kopirajt sistema" (Copyright Alert System), koji če korisnicima nakon šest upozorenja usporiti internet ili potpuno isključiti konekciju

U Americi je počela primena novog sistema koji za cilj ima borbu protiv piraterije. "Kopirajt sistem" (Copyright Alert System), odnosno popularno nazvan "šest pokušaja", rezultat je saradnje velikih provajdera i industrije "zabave". Ovim sistemom oni će pokušati da spreče ili smanje ilegalno "skidanje" zaštićenih autorskih dela sa interneta, a milioni korisnika koji krše ovaj zakon dobiće kaznu u vidu usporenja brzine protoka ili totalni gubitak konekcije sa internetom.

Ovaj sistem podržao je i predsednik Amerike Barak Obama, a za njega su se zalagale sve velike izdavačke kuće i Holivud. U njegovom stvaranju učestvovali su "Cablevision Systems", "Time Warner Cable", "AT&T", "Comcast", "Verizon"...

U novom sistemu korisnici interneta koji preuzimaju ilegalan, odnosno piratizovan sadržaj, dobiće seriju upozorenja o kršenju sistema. Nazvali su ga "šest pokušaja" pošto se veruje da će šesto kršenje i ignorisanje upozorenja dovesti do kazne od provajdera.

Kompanija "Time Warner Cable" planira da privremeno isključi internet konekciju korisniku sve dok se on ne javi kompaniji i složi se da više neće skidati kopirajtovan materijal.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track